Jurnalul National: Propolis contra cheliei (Autoare: Magda Marincovici)
Un barbat din trei, cu varsta de 30 de ani, si un barbat din doi, cu varsta de 50 de ani, sufera de calvitie
Propolisul ar putea fi o solutie contra caderii parului, dovedeste un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry. Primele teste au fost efectuate pe rozatoare, dar ele ar putea fi extinse, reprezentand o solutie pentru barbatii cu chelie. Unele statistici arata ca un barbat din trei, cu varsta de 30 de ani, si un barbat din doi, cu varsta de 50 de ani, sufera de calvitie. Cercetatorii de la Universitatea Hokkaido (Japonia) au ras sau epilat rozatoarele, dupa care au procedat la aplicatii de propolis pe piele. Nu numai ca le-a crescut parul, dar acest lucru s-a intamplat mult mai repede, comparativ cu rozatoarele care n-au beneficiat de propolis. Mai mult, s-a inregistrat si o marire a numarului celulelor implicate in cresterea firului de par.
Propolisul este un amestec valoros de secretii provenite de la albine si de seve pe care acestea le colecteaza de pe frunze, ramuri etc. Albinele folosesc propolisul pentru a astupa fisuri, a elimina microorganismele straine stupului si a izola cadavrele micilor animale care au patruns in stup si care sunt imposibil de evacuat. Propolisul are proprietati antibacteriene, antifungice (contra micozelor), antiseptice, antiinflamatoare si este recunoscut pentru capacitatea de intarire a sistemului imun. Si pentru ca are proprietati antiinflamatoare, propolisul ar putea bloca caderea parului, explica Ken Kobayaskico, cercetator la laboratorul Universitatii din Hokkaido, co-autor al studiului.
' Rezultatele sunt incurajatoare, deoarece, pana acum toate solutiile se rezuma exclusiv la incetinierea caderii parului. Dar nici una nu rezolva problema cresterii parului, spune Ken Kobayaskico.
Cristina Mateescu, doctor biochimist, directorul Institutului Roman de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, spune ca, de asemenea, ' propolisul dispune de o puternica actiune antibiotica, care inhiba cresterea stafilococului auriu, sporeste activitatea antistafilococica a unor antibiotice de sinteza ca streptomicina, eritromicina si amoxicilina. Propolisul este recomandat in tratamentul candidozei, al tricomoniazei, in rani, arsuri, infectii respiratorii etc. '. Dar inainte de abordarea unui tratament cu propolis este necesar avizul medicului specialist.