Asociatia "Centrul Roman de Initiative" (CRI), Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila"(UMF) Bucuresti si Dental Profile 2000 SRL au lansat proiectul POSDRU/161/2.1/G/ 135696 "PRESMED - Practica Europeana pentru Studentii la MEDicina".
Proiectul vine in intampinarea nevoilor studentilor la Medicina, prin organizarea de stagii de practica, sub coordonarea unor cadre universitare de renume, dar si prin vizite de studiu in locatii semnificative pentru formarea lor.
In plus, proiectul ofera pentru cei 360 de studenti din Bucureati activitati de orientare si consiliere in cariera, precum ai un ghid tiparit de orientare si consiliere in cariera. In completarea stagiilor de practica, vizitele de studiu vor fi gazduite de unitati precum: o clinica medicala, un laborator de cercetare, o sala de operatie din spital, un centru de radio-diagnostic, un centru de radioterapie oncologie, un laborator de histopatologie, un laborator de analize medicale, o unitate de primiri urgente, o sectie de anestezie si terapie intensiva si o expozitie de produse si echipamente medicale.
Proiectul deserveste scopul final al Axei Prioritare 2, respectiv cresterea ocupabilitatii persoanelor aflate im perioada de educatie si formare profesionala initiala, in contextul societatii bazate pe cunoastere, contribuind la atingerea urmatoarelor obiective specifice aferente AP 2 si DMI 2.1 (conform DCI POSDRU): imbunatatirea serviciilor de orientare si consiliere profesionala si promovarea si dezvoltarea parteneriatelor in randul scolilor, universitatilor, intreprinderilor si altor institutii in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa.
Prin aspectele punctate mai sus, implementarea proiectului contribuie la realizarea obiectivelor Axei Prioritare 2 - "Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii", Domeniului Major de Interventie 2.1. - "Tranzitia de la scoala la viata activa", Cerere de propuneri de proiecte Nr. 161 - "Tranzitia de la scoala la viata activa".

Dr. Ec. Razvan Daraban, Presedintele Asociației Centrul Roman de Initiative

"Credem ca oamenii fac diferenta - prin proiectele noastre, facem tot posibilul sa oferim posibilitati reale de dezvoltare participantilor. Vizam dezvoltarea ai excelenta, de aceea incercam, impreuna cu partenerii nostri, sa redefinim modalitatea de realizare a stagiilor de practica din domeniul medical. Studentii mai bine pregatiti azi vor fi specialistii in medicina de maine!".
Prof. Univ. Dr. Ioan Lascar, Presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, Sef Clinica Chirurgie Plastica - Microchirurgie reconstructiva - Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti; Prorector stiintific al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti.
"Practica de vara pentru studentii la medicina ofera prigilegiul contactului direct cu pacientul. Intr-o prima etapa, respectiv in anul I, studentii sunt indrumati de catre cadrele didactice in vederea dezvoltarii abilitatii de comunicare cu pacientul, adica invata ABC-ul intocmirii unei anamneze corecte, care reprezinta baza informationala pentru stabilirea unui diagnostic clinic initial si constituie fundamentul pentru structurarea strategiei de evaluare paraclinica.
In acelasi timp, studentii anului II iau contact direct cu modalitatile de ingrijire a pacientilor cu profil chirurgie plastica, respectiv pregatirile preoperatorii si ingrijirile postoperatorii.
Studentii din anii III-IV sunt progresiv implicati in activitatile concrete ce vizeaza ingrijirile specifice specialitatii chirurgie plastica pentru regiunea cranio-faciala.
Perioada de practica de vara ofera in acelasi timp si oportunitatea efectuarii unor gesturi si tehnici specifice in laboratorul de microchirurgie al Clinicii, in vederea familiarizarii cu domeniul microchirurgiei reconstructive in etapa experimentala.