RTV.NET: Directorul ANM anunta NINSORI IN BUCURESTI! Cod galben de ploi, ninsori si vant pentru jumatate din tara
Administratia Nationala de Meteorologie a emis miercuri avertizari de cod galben de ploi, ninsori si vant puternic pentru jumatate din tara. Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat ca incepand de duminica noapte, este posibil sa ninga si in sudul tarii, inclusiv in Capitala Romaniei.
Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat miercuri, la videoconferinta de la MAI privind masurile de pregatire pentru iarna, ca incepand de duminica noapte este posibil sa ninga si in sudul tarii, inclusiv in Bucuresti. Sandu a explicat ca temperaturile vor fi negative noaptea, ceea ce va favoriza aparitia precipitatiilor sub forma de ninsoare si in sudul tarii, inclusiv in Capitala.
"Incepand de duminica, temperaturile in timpul noptii sunt negative si prin urmare cantitatile de precipitatii pot fi sub forma de zapada si in sudul tarii, inclusiv in Bucuresti. Ne indreptam spre regimul de iarna. Vine iarna", a declarat directorul ANM, Ion Sandu.
Pe de alta parte, Ion Sandu a spus ca, din punct de vedere al culturilor agricole, nu vor fi probleme cel putin pana la jumatatea lunii decembrie. Potrivit lui Sandu, pana atunci, nu ar urma sa se inregistreze temperaturi de -10,- 15 grade, care sa afecteze culturile.
In perioada 19 noiembrie, ora 18 - 20 noiembrie, ora 6, sunt asteptate ploi insemnate cantitativ in 8 judete.
Va ploua in jumatatea de est a tarii, iar in Dobrogea, Baragan si in estul si sudul Moldovei cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp si izolat 40…50 l/mp.
In a doua parte a noptii, in grupele nordice ale Carpatilor Orientali si zonele deluroase aferente precipitatiile vor fi predominant sub forma de lapovita si ninsoare.
De asemenea, in perioada 20 noiembrie, ora 06 - 21 noiembrie, ora 12, vor aparea precipitatii insemnate cantitativ, ninsori si intensificari ale vantului.
In intervalul mentionat, in Carpatii Orientali si Meridionali si in zonele deluroase aferente vor predomina ninsorile si local se va depune strat de zapada.In Moldova va ploua abundent in cursul zilei de joi, 20 noiembrie cand local se vor cumula peste 25 l/mp si izolat 40...50 l/mp, apoi precipitatiile vor deveni mixte si vor slabi in intensitate.
Vantul va prezenta intensificari temporare in cea mai mare parte a tarii, dar cu viteze mai mari in regiunile estice unde vor fi rafale de peste 55 km/h, iar pe crestele montane va sufla cu 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.
Vremea se va raci in urmatoarele zile, iar precipitatiile vor fi prezente in toata tara, iar in unele zone ploile se vor transforma in lapovite si ninsori.

Joi, 20 Noiembrie 2014

Joi, tot mohorata va fi vremea, si incepe sa se raceasca usor. Continua sa ploua mult in jumatatea estica a tarii, iar in rest ploile, slabe cantitativ, vor fi prezente doar la nivel local. In Carpatii Orientali si Meridionali, dar si in dealurile aferente, predomina ninsorile si se depune strat de zapada, iar in Moldova inca ploua abundent in cursul ziei, cand inca se aduna izolat mai bine de 50 l/mp, apoi precipitatiile devin mixte, dar slabesc in intensitate. In schimb vor fi intensificari de vant in mare parte din tara, insa in est rafalele vor fi mai puternice, depasind 55 km/h, si pe crestele montane vantul trece de 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea. In aceste conditii, maximele termice ale zilei pornesc de la 2 grade in nordul Moldove si doar izolat in sud se mai ating 12...13 grade la amiaza.
Joi continua sa ploua si joi, dar fara vant agitat, iar temperatura atinge aproximativ 10 grade peste zi.

Vineri, 21 Noiembrie 2014

Si vineri cerul tot noros va ramane si inca mai ninge in Carpatii Orientali, in timp ce in restul masivelor montane sunt tot mai putine. In Moldova si estul Transilvaniei cad precipitatii mixte, iar in Muntenia si Dobrogea vor fi mai ales ploi. In celelalte regiuni, doar izolat vor fi posibile lapovite si ploi slabe. Vantul inca sufla agitat prin sud-est si zona de munte. Prin urmare, la amiaza nu vor fi mai mult de 2 grade in nordul Moldovei, in timp ce in Oltenia se ating inca 10...11 grade.
Vineri, cerul ramane acoperit de nori si vineri, inca ploua slab si trecator sunt conditii de lapovita, iar vantul nu se domoleste de tot, inca mai da semne de agitatie. Iar peste zi nu se mai depasesc 6...7 grade Celsius.

Sambata, 22 Noiembrie 2014

Sambata se strecoara si cateva raze de soare, dar norii sunt in continuare prezenti si mai lasa precipitatii slabe, predominant ninsori pe alocuri la munte si in Moldova, in timp ce in rest numai izolat sunt posibile cateva lapovite. Vantul se domoleste insa in mare parte din tara si doar in Dobrogea inca mai are putere. Temperaturile maxime pornesc de la 1...2 grade in nordul Moldovei si abia ating 10...11 grade in sud-vest, vremea este usor mai rece decat ar fi normal la aceasta data.
Duminica va fi cer mai mult noros, inca mai cad precipitatii slabe, mai ales ninsori, local, la munte si in Moldova, si doar cu totul izolat in centrul si sudul tarii. Cu vant ceva mai alert doar pe litoral si in delta. Iar temperaturile raman in continuare ceva mai modeste decat cele potrivite datei calendaristice, de la 1...2 grade in Moldova, pana la 10...11 in sud-vest. Si nici in zilele urmatoare nu se asteapta vreo incalzire semnificativa in regiunile extracarpatice si in depresiuni, unde vremea ramane rece indeosebi in cursul noptilor si al diminetilor, insa in restul teritoriului temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru final de noiembrie. Precipitatii mai sunt posibile in sud-estul tarii la inceputul saptamanii viitoare, apoi inceteaza si ele.