Jurnalul National - Prof. dr. Mircea Gorgan analizeaza cazul Schumacher: "Sa nu va ganditi ca el se va ridica in picioare si va umbla" (Autoare : Magda Marincovici)
Profesorul doctor Mircea Gorgan, presedintele Comisiei de Neurochirurgie a Ministerului Sanatatii explica, pe scurt, ce inseamna pentru un pacient in stare atat de grava iesirea din reanimare."Problema cu Schumacher nu trebuie privita ca in filmele SF. Faptul ca el nu mai trebuie sa stea in reanimare si ca i se recomanda sa inceapa un program de recuperare inseamna ca viata lui, in prezent, nu mai este in pericol si ca, din punctul de vedere al functiilor vitale, este echilibrat: nu are probleme respiratorii, nu are probleme cardiace, renale‘‘, explica profesorul.

• Magda Marincovici : Schumi poate sa inceapa deja un program de recuperare ?
• Profesorul doctor Mircea Gorgan : Da, un program de recuperare pasiva, deoarece el nu are capacitatea de a face vreo miscare voluntara.Nu se pune problema de a putea colabora cu un asemenea pacient. Pacientul trebuie inclus intr-un program pentru a-i mentine functionabile majoritatea componentelor organismului, ca sa spun asa. Articulatiile trebuie miscate de catre kinetoterapeut, tocmai pentru ca sa fie functionale, pentru cand va fi momentul sa actioneze voluntar. Asta inseamna de a-i intretine articulatiile prin miscari pasive sau active, dar, evident, facute de altii nu de catre pacient. Acum, Schumacher nu contribuie cu nimic la acest program de recuperare.
• Magda Marincovici : Simturile pot fi active in aceasta faza ?
• Profesorul doctor Mircea Gorgan : Personal ma indoiesc. Exista reactii vegetative: de exemplu, la anumite sunete - vocea mamei, a sotiei, o melodie preferata. La aceste sunete poate avea unele actiuni reflexe: clipeste, lacrimeaza. Cu aceste reactii vegetative sunt de acord, dar nu pot fi cuantificate ca o dovada a starii de constienta. Din cate sunt eu informat, el nu urmareste cu privirea, nu mesteca. Reflexul de deglutitie este esential in revenirea la normalitate. Este in continuare traheostomizat, are gastreostoma, este hranit direct in stomac. Deci sa nu va ganditi ca el se va ridica pe picioare si va umbla.
• Magda Marincovici : Care sunt sperantele in cazul acestui om care da semne de revenire la viata?
• Profesorul doctor Mircea Gorgan : Daca ar fi in Romania, as spune ca sunt sanse sa fie intretinut in viata. Daca este in Elvetia sau Franta, probabil, are sanse sa fie ceva mai mult. Si la resursele lui financiare, probabil ca se vor face toate eforturile. Aici este vorba de o intreaga logistica : intre 6 si 7 persoane, permanent, il ingrijesc. Pentru ca pacientul trebuie sa ramana perfect functional: fara infectii respiratorii, perfect din punctul de vedere al functiei hepatice, fara infectii renale, nu trebuie sa aiba escare, orice transpiratie trebuie stearsa, este necesara mentinerea unei igieni perfecte. De asemenea, trebuie pastrata si o igiena digestiva, pentru a nu face o staza microbiana in colon. Sunt niste probleme, care acolo sunt bine precizate in protocol. In jurul acestui om, cu siguranta, e o adevarata uzina. Este dus in bazin, se foloseste aparatura care-l ridica, il culca, se stimuleaza functia respiratorie. Asa cum a fost tinut in viata Ariel Sharon atatia ani, fara o escara, un om de peste 100 de kilograme, sigur ca se poate si in aces caz. Dar nimic din toate acestea nu sunt facute cu contributia pacientului. Dar exista speranta ca i-a ramas suficient creier necompromis. Si, daca i se lasa timpul cuvenit, este sustinut organismul si sunt niste preluate functii, creierul isi poate reveni. Creierul trebuie sa aiba timp suficient pentru a-si reveni. Acum, in ce masura isi revine, vom vedea.
• Magda Marincovici : Care sunt sansele ca Schumacher sa-si revina complet?
• Profesorul doctor Mircea Gorgan : Dupa parerea mea, sansele sunt minime. Probabil, un om in carucior care sa reuseasca sa comunice prin ceva. Acesta e viitorul pe care il vad eu in cazul acestui pacient. Se poate mentine in viata si functional un organism indiferent de gravitatea leziunilor cerebrale. Pentru cat timp? Dadeam exemplul lui Sharon care, decerebrat fiind, a fost tinut noua ani in viata. In asa-zisa viata.