Jurnalul National: Creste numarul cancerelor cerebrale (Autoare: Magda Marincovici)

Este in crestere numarul persoanelor diagnosticate cu cancer al sistemului nervos central, avertizeaza profesorul doctor Mircea Gorgan, presedintele Societatii Romane de Neurochirurgie (SRN), cu prilejul la cel de-al 39-lea Congres al SRN (Bucuresti, 19-21 septembrie).
"Un cancer cerebral modifica comportamentul, afecteaza viata in comunitate. Cel mai des se intalneste la segmentul de de varsta 40-60 de ani. In ultimii ani numarul de cazuri a crescut si la copiii cu varste intre 0 si 3 ani. Ca incidenta este a treia cauza de mortalitate in Romania", subliniaza prof. dr. Gorgan.
Anual, la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni" sunt efectuate peste 6.000 de interventii neurochirurgicale, aici exisand o unitate medicala de excelentia, dotata la standarde europene.
Prof. dr. Mircea Gorgan atrage atentia ca printre cauzele cancerului cerebral se afla cele genetice, expunerea la noxe, la razele ultraviolete, unele virusuri, alimentatia dezechilibrata.
In privinta telefoanelor mobile, prof. dr. Gorgan considera ca sunt dovezi potrivit carora dezvoltarea unor tumori beningne este legata de timpul cat il folosim.
Printre simptomele care ar trebuie sa ne duca direct la medicul specialist sunt: amorteala membrelor, dureri de cap persistente, pierderi de cunostinta, ameteli.