Tot mai multi specialisti avertizeaza ca ne confruntam cu o adevarata epidemie de obezitate. In acest context alarmant, a fost lansata cartea "Abecedar de obezitate", un ghid care vine in sprijinul persoanelor supraponderale si al celor care sufera de obezitate. Scris de prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, in colaborare cu dr. Cristina Nita si dr. Anca Craciun, Abecedar de Obezitate reprezinta o carte bazata pe informatii stiintifice, scrisa intr-o maniera accesibila si atractiva pentru persoanele interesate.


- Ce ne puteti spune despre Abecedarul de Obezitate, proaspat lansat la Academia Romana?
- Cartea Abecedar de Obezitate este o metoda de invatare si de aplicare a celor invatate. Nu cautati in ea retete de bucatarie, regimuri magice sau "pastile" de slabit. Nu veti gasi! Veti intalni in schimb sfaturi competente de incurajare in modificarea stilului de viata si de colaborare cu medicul in acest sens. Editata sub egida Academiei Romane, cartea cuprinde 10 lectii esentiale despre ceea ce inseamna obezitatea, cat de periculoasa este aceasta afectiune, dar si cum poate fi ea invinsa.
- Ne puteti spune cum sa ajungem la o greutate normala?
- Secretul este o alimentatie normala! Dietele "miraculoase" ne pacalesc intr-o maniera scandaloasa si nu fac altceva decat sa dezechilibreze organismul: te slabesc doua - trei luni, dupa care constatam ca punem kilograme in plus. Din pacate, apar peste noapte pub-uri sau restaurante, dar nu gasim in Romania nicio sala de sport la care accesul sa fie gratuit! Omul trebuie sa faca sport! Deci: sport, o dieta hipocalorica, somn si o gandire pozitiva! Sa slabeasca si sa-si mentina greutatea!
Obezitatea este o boala cronica. Avem zile in care ne abatem de la un stil de viata sanatos - in perioadele de concedii, de exemplu, luam 3 kilograme, dar cand ne intoarcem trebuie sa revenim la un stil de viata sanatos.