Jurnalul National: Hepatita A poate ucide! (Autoare: Magda Marincovici)
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: In ultimul an, avem multi pacienti cu transaminaze foarte mari, cu distrugeri ale celulelor hepatice
80% dintre persoanele cu hepatita A nu stiu ca sufera de aceasta boala, totusi virusul hepatitic A a devenit din ce in ce mai agresiv, avertizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals.
Aproximativ 80% dintre cei care au hepatita A nu afla, duc boala pe picioare. Sunt putin obositi, trag de ei, isi vad de treaba lor si, apoi, dupa circa 10 zile, totul intra intr-un calm relativ. Norocul este ca ei se vindeca in proportie de 99%, doar 1% ajung sa dezvolte boala cronica. Se vindeca in totalitate, dar ducand boala pe picioare. Este bine ca lumea sa se vaccineze pentru hepatita A. Cam 80% dintre cei infectati nu isi dau seama ca au infectie cu virusul hepatitei A si, ca atare, nu ajung la doctor. Ajung la doctor cei care se ingalbenesc, care fac icter si care reprezinta aproximativ 20% dintre cei infectati. In acea perioada, ei sunt contagiosi. Orice infectie la nivelul ficatului mai mult sau mai putin lasa o mica cicatrice, explica prof. dr. Streinu-Cercel.
Dupa o perioada de relativa liniste, cu infectii care nu impuneau spitalizare, iata ca virusul hepatitic A este din ce in ce mai agresiv. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel remarca faptul ca, de aproximativ un an, acest virus reapare si avem persoane cu valorile transaminazelor de ordinul miilor, cam in jur de 3.000 de unitati, ceea ce inseamna ca afectarea ficatului este una intensa. Ceea ce vedem in ultimul an sunt infectii cu un un nivel mare de transaminaze, insemnand distrugeri de celule hepatice. In legatura cu cele aproape 20% dintre cazurile de hepatita A insotita de simptome trebuie sa avem mare grija pentru ca boala poatea evolua in forme grave, fulminante, care pot sa puna in pericol viata pacientului, subliniaza conf. dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sanatatii.
Solutia o reprezinta preventia prin doua masuri: vaccinarea contra virusului hepatitic A si respectarea regulilor de igiena personala, stiut fiind ca hepatita A a mai fost botezata si boala mainilor murdare. Vaccinul reprezinta solutia si in cazul hepatitei B.
In momentul de fata stim ca virusul hepatitei C poate fi scos din organism cu medicatia pe care o avem. Aceasta este o infectie care se vindeca in momentul de fata in proportie de peste 95%-98% cu noile molecule. Aceste virus este pe primul loc in geneza cancerului hepatic. Costurile sunt uriase. Virusul hepatitei B nu poate fi scos din organism, putem sa il tinem sub control toata perioada vietii persoanei respective. Se vindeca cam in proportie de 40%-50%, iar restul sunt purtatori. 80% dintre cei cu virusul hepatitei C raman purtatori, dar, mai devreme sau mai tarziu, dezvolta boala cronica de ficat. Dupa ce se dezvolta boala cronica de ficat, apare riscul de hepato-carcinom si, respectiv, decesul, spune prof. dr. Streinu Cercel. In 2014, la noi, prevalenta virusului hepatitic C este de 3,2%, adica 633.080 de romani au hepatita C. Dorel Sandesc, secretar de stat in MS, a anuntat ca, pana la sfarsitul anului, tripla terapie pentru hepatita C va fi introdusa pe lista medicamentelor compensate si gratuite. Pentru informarea corecta a populatiei privitor la virusurile hepatitice si modalitatile corecte de prevenire a acestor infectii, Fundatia Renasterea deruleaza o campanie in cadrul careia s-a lansat si programul national de tesare gratuita a hepatitei C pentru publicul larg.