Mariustuca.ro / Boala Alzheimer de la privitul ore in sir la televizor (Autoare: Magda Marincovici)
Privitul indelung la televizor are efect nociv asupra creierului si mareste riscul de a suferi de maladia Alzheimer. Cercetatorii de la Institutul pentru Cercetare din California de Nord au facut un studiu legaturii intre modul de viata sedentar, performantele cognitive si riscul de dementa. Pentru acest studiu a fost analizat un grup de adulti, timp de 25 de ani. Mai intai, autorii studiului au observat ca persoanele care fac putina miscare erau cele care aveau rezultatele cele mai slabe la testele cognitive. Ei au mai constatat ca persoanele adulte care privesc la televizor aproximativ patru ore zilnic aveau, de asemenea, rezultate slabe la aceste teste.

Testul de saliva

Pentru Kristine Yaffe, profesor de psihiatrie, neurologie si epidemiologie la Universitatea din California, aceste rezultate sunt purtatoare ale unui mesaj de speranta, deoarece oamenii pot sa reduca acest risc de declin cognitiv si dementa, pur si simplu schimbandu-si stilul de viata, a declarat doctorul Yaffe la conferinta internationala anuala a Association Alzheimer, care are loc, in prezent, la Washington.
In cursul acestei conferinte, cercetatorii au anuntat ca un simplu test de saliva va putea sa ajute la detectarea semnelor precoce ale maladiei Alzheimer. Potrivit Association Alzheimer, peste cinci milioane de persoane traiesc, la ora actuala, in SUA cu aceasta suferinta si 28 de milioane ar putea dezvolta aceasta boala pana in 2050.

Prioritate pentru sanatate publica

Raportul Dementa: prioritate pentru sanatate publica al OMS si Federatia Internationala pentru Alzheimer, aceasta boala afecteaza 35,6 milioane de persoane la nivel global, existand pericolul dublarii pana in 2030 si chiar al triplarii in perspectiva anilor 2050. Presedintele Societatii Romane Alzheimer, prof. dr. Catalin Tudose, avertizeaza ca, desi aceasta boala este specifica persoanelor peste 65 de ani, ea nu mai este a varstnicilor, ci, in mod ingrijorator, a multor persoane de varsta a doua. La noi, sunt 270.000 de persoane suferinde de Alzheimer, dar numai 35.000 au fost diagnosticate de medicul specialist.