Prof.dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi:
"Principala cauza a aparitiei otomicozelor (infectie a urechii datorata unei ciuperci) o reprezinta scaderea imunitatii organismului. Noxele din atmosfera si o alimentatie inadecvata au facut sa scada imunitatea organismului. Pe acest fond scazut, aceste micoze se pot inmulti. Alt factor care poate duce la aparitia micozelor este simplul scarpinat in ureche: nu stim niciodata ce avem pe deget.
Chiar betisoarele cu care ne curatam urechile pot avea ciuperci. Nu se stie daca vata respectiva nu are miceli in ea, pentru ca aceste betisoare nu sint sterilizate si nu stim de cit timp stau in magazine.
Am avut persoane, nu foarte multe, dar reprezentative ca numar, care au facut micoze dupa utilizarea betisoarelor. Si in momentul in care nu au mai folosit betisoare si au facut si tratamentul au scapat de boala.

Simptome

Ciupercile care cauzeaza boala sint de mai multe feluri. Iar micozele in general si in special otomicoza reprezinta o problema generala, o problema mai dificil de tratat si in tarile avansate, si la noi. As putea spune ca in ultimii 10 ani s-au inmultit cazurile de otomicoze. Din practica noastra, as spune ca numarul lor a crescut de 4-5 ori in ultimii 10 ani tocmai din cauza scaderii imunitatii organismului.
Simptomatologia cu care debuteaza e reprezentata in special de senzatie de mincarime in ureche si de infundare a urechii. Si nu e dop de ceara, ci este dop de micelii respectivi. Si atunci se spala foarte bine urechea - de obicei secretia are o culoare alb-cenusie - uneori mai negricioasa - in functie de tipul de ciuperca. Trebuie facuta o toaleta a urechii de catre un specialist si abia apoi e bine de facut un tratament cu antimicotice.

Medicamentele clasice au cele mai bune rezultate

Din gama de medicamente care exista actualmente in comertul nostru, putine mai sint extrem de eficiente in tratamentul otomicozei. Multe dintre ele au avut o oarecare influenta atunci cind au fost lansate pe piata. Dar, si micozele capata rezistenta la anumite medicamente.
Eu, din experienta clinica, am ajuns la concluzia ca cele mai utile sint medicamentele clasice. Astfel, am ajuns sa ma intorc la niste produse vechi - clasice - tip iodoform. Asta pentru ca iodul este un foarte bun antimicotic. Solutii de iod folosite local sau chiar badijonaj cu alcool iodat care se face si poate omori ciuperca. Mai folosim alcoolul boricat, care poate avea de asemenea un efect benefic.
Dintre antimicotice am inceput sa utilizam clotrimazolul romanesc solutie. Astfel, am observat ca aproximativ in 7-10 zile de la utilizarea lui, dispare simptomatologia.
Repet, inainte de inceperea oricarui tratament, urechea trebuie curatata foarte bine de catre un medic orl-ist. Si daca se constata in urma controlului ca intial a fost supraadaugat un proces inflamator, atunci acesta trebuie tratat cu un antiimflamator. Este vorba de administrarea de cortizon local. In citeva zile cedeaza inflamatia si apoi se face numai tratamentul antimicotic. Trebuie insa ca pacientul sa aiba rabdare. E posibil ca tratamentul sa fie de lunga durata. Daca nu merge cu un preparat, atunci incerci altul.
Micozele sint dificil de tratat. Este o lupta si a industriei farmaceutice sa faca noi antimicotice. Specialistii din tarile avansate n-au atita munca cu procesele bacteriene (ambioterapie) cum au fata de micoze. Dar, chiar daca sint greu de tratat, in nici un caz nu poate fi vorba de o boala pentru care sa nu existe leac. Cred ca cel mai bine ar fi sa va prezentati la un consult si in urma acestuia sa stabilim o linie terapeutica".

Cum apar micozele

Ciupercile se fixeaza si dau micoze si in nas, git si urechi. In gura si in aparatul respirator actioneaza mai ales ciuperca din familia Zigomicetelor, numita Candida. In ureche predomina ciuperca Aspergilius, iar in nas si in sinusuri ancoreaza ciupercile Fangus si Ball.
Ciupercile sint organisme biologice dotate cu membrana foarte dura, invelind continutul celulei. Aceasta membrana rezistenta la tratament se poate inchista astfel ca ciuperca sa dea peste ani si ani o infectie. In teritoriul ORL exista o flora microbiana numita comensala. Sint microbi ce constituie factor de aparare, care pornesc la lupta cind apare un germen imbolnavitor. Flora comensala este compusa din microbi ce tin echilibrul care joaca rolul de bodyguarzi.
Cand facem tratamente neadecvate cu antibiotice, se anuleaza activitatea utila a acestei flore comensale de autoaparare. Astfel se strica echilibrul tinut de flora comensala, i se diminueaza activitatea acestei populatii de microbi si apare micoza..
In Romania, infectiile micotice sint foarte des intilnite, mai ales in orasele-porturi, unde umiditatea accentuata favorizeaza dezvoltarea fungilor. Pe primul loc se afla Candida albicans - o ciuperca foarte cunoscuta, prezenta in organismul uman inca de la nastere, care provoaca o serie de infectii foarte dure, cu localizari diferite, foarte greu de tratat.

In antotimpurile calduroase, riscurile micozelor sint multiple

Vara, riscurile micozelor sint multiple. Cauzele principale sint: caldura, umiditatea, purtarea pantofilor inchisi, frecventarea strandurilor, a piscinelor. Pentru a evita aceste surprize neplacute, specialistii ne recomanda sa respectam masurile de igiena.
Pentru a reduce pericolul micozelor, miinile si picioarele au nevoie de ingrijire specifica. Astfel, zilnic trebuie sa facem baie cu apa calduta si sapun si sa curatam cu grija portiunea dintre degete.
De asemenea, este foarte important sa ne stergem bine pielea, caci picioarele umede, in incaltaminte din materiale plastice, se incalzesc, devenind o zona in care se pot dezvolta in voie paraziti. In mediu cald si umed, ciupercile prolifereaza.
Un alt mod de prevenire a micozelor il reprezinta renuntarea la purtarea adidasilor timp indelungat. Daca sinteti un impatimit al plimbarilor lungi, atunci este indicat sa aveti la dumneavoastra un antimicotic sub forma de pudra sau spray. Cu acesta va puteti impregna sosetele si pantofii.
Iar daca suferiti deja de micoza, atunci respectati cu strictete tratamentul care v-a fost prescris. Acesta va trebui administrat cu siguranta citeva luni. In cazul unui tratament local, sfatul specialistilor este sa va spalati temeinic pe miini. In modul acesta, diminuati riscul raspindirii micozei.