Mariustuca.ro: Steatoza hepatica non-alcoolica poate fi tinuta sub control cu exercitii fizice zilnice si o alimentatie bogata in vitamina E (Autoare: Magda Marincovici)
NASH - non alcoholic steatohepatitis, steatoza hepatica non-alcoolica este mai frecventa la pacientii cu diabet tip 2 sau obez, al caror numar este in crestere. Este avertismentul comun al celor 250 de specialisti in bolile ficatului reuniti la Institutul Pasteur din Paris in cadrul primului simpozion international consacrat NASH. Steatoza hepatica poate fi determinata de consumul exagerat de alcool sau independenta de acest element, situatie in care vorbim despre steatoza hepatica non-alcoolica.
Aceasta boala se caracterizeza prin acumularea de grasimi, mai precis de trigliceride in ficat. NASH poate evolua spre ciroza si hepatocarcinom.
In SUA, in prezent, mai mult un american din trei are steatoza hepatica non-alcoolica si in categoria persoanelor cu risc mai mare sunt cele suferinde de diabet tip 2 sau de obezitate.
Specialistii atrag atentia ca NASH evolueaza fara simptome, cel mult cu o stare de oboseala si cu somnolenta in timpul zilei. Biopsia hepatica este modalitatea cea mai sigura de confirmare a diagnosticului si de evaluare cu precizie a fibrozei, asociata cu riscul de ciroza.
Specialistii sustin ca, prin revenirea treptata la o greutate normala, se poate inregistra regresul steatozei hepatice. Dar aceasta pierdere in greutate trebuie obtinuta printr-un program strict de exercitii fizice zilnice Si nu prin diete dezechilibrate nutritional. Deoarece un regim bogat in grasimi saturate si in colesterol, dar sarac in grasimi nesaturate, fibre si vitaminele C si E este periculos pentru ficat, ca de altfel fructoza prezenta in cantitati mari in bauturile carbogazoase. Uleiurile vegetale, arahidele, semintele de in, avocado sunt alimente bogate in vitamina E naturala. Aceste detalii sunt foarte importante in conditiile in care nu exista un tratament specific steatozei hepatice, boala care progreseaza incet, dar sigur.
Totusi, specialistii reuniti recent la Institutul Pasteur au anuntat ca sunt studii care demonstreaza ca o suplimentare a aportului de vitamina E, un antioxidant valoros, imbunatateste in mod semnificativ starea pacientilor. De asemenea, sunt in curs de producere a unor molecule specifice acestei boli .