AGERPRES: Nagasaki, la 68 de ani de la bomba atomica: Primarul orasului critica guvernul in problema dezarmarii

Primarul orasului Nagasaki, Tomihisa Taue, a criticat guvernul Japoniei pentru esecul de a se angaja in eforturile internationale vizand dezarmarea nucleara, criticile sale intervenind in contextul in care se implinesc 68 de ani de la atacul cu bomba asupra acestui oras japonez, relateaza vineri Associated Press.
Prin declaratiile sale, primarul Tomihisa Taue a facut trimitere la refuzul Japoniei de a semna in aprilie un document in care aproximativ 80 de tari promit neconditionat sa nu mai foloseasca niciodata arme nucleare. Actiunile Japoniei "tradeaza asteptarile comunitatii globale", a afirmat primarul.
Documentul, pregatit la Geneva de un comitet ONU, este simbolic in mare parte deoarece nici unul dintre semnatari nu detine arme nucleare. tarile cunoscute cu potential nuclear, intre care SUA, Rusia, India si Pakistan, nu au semnat documentul. Nici Japonia nu detine un dispozitiv nuclear si a promis ca nu va produce nici unul, desi unii membri ai aripii radicale a partidului de guvernamant sustin ca tara ar trebui sa aiba in vedere o optiune nucleara.
"Cer guvernului Japoniei sa revina la originea promisiunii noastre ca tara victima a bombei atomice", a afirmat primarul orasului Nagasaki intr-un parc al pacii, langa epicentrul exploziei nucleare produse in urma cu 68 de ani.
Tokyo a refuzat aparent sa semneze documentul din cauza unui aranjament de securitate cu SUA, care teoretic ar putea da Washingtonului posibilitatea de a desfasura arme nucleare in Japonia pentru a contracara o eventuala amenintare nord-coreeana. Aceasta ar insemna ca guvernul japonez ar aproba o optiune nucleara in unele circumstante, a declarat primarul japonez.
Aproximativ 6.000 de persoane, intre care ambasadorul american John Roos, au participat la ceremonia de vineri, dupa tinerea unui moment de reculegere in memoria victimelor bombei atomice de la Nagasaki, 9 august 1945. Atacul nuclear de la Hiroshima s-a produs trei zile mai devreme, la 6 august 1945. Atacurile au grabit capitularea Japoniei in cel de-a Doilea Razboi Mondial. Explozia atomica de la Hiroshima a provocat moartea a 140.000 de persoane. Alte 70.000 de persoane au murit in explozia atomica de la Nagasaki.