Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut, in plenul Senatului din 16 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "Iasi - Un oras al pelerinilor de Sfanta Cuvioasa Parascheva", pe care o puteti citi in continuare.

14 Octombrie, este o zi importanta pentru intreg Poporul Ortodox si, in special, pentru Poporul Roman.
Intreaga Ortodoxie praznuieste pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ale carei sfinte moaste se pastreaza cu deosebita evlavie pe teritoriul Romaniei, la Iasi.
Sfanta s-a nascut acum aproape o mie de ani, in Epivata, langa Constantinopole, intr-o familie instarita unde, atat ea, cat si fratele ei, Eftimie, au primit o aleasa educatie; apoi, ambii frati arzand de dorul lui Hristos, s-au retras in manastiri, in jurul varstei de 15 ani.
Sfanta Parascheva s-a calugarit mai intai in Pont, apoi intr-o manastire din Valea Iordanului. Dupa zece ani, se inchinoviaza aprorape de locurile natale si, dupa doi ani de zile, isi incredinteaza sufletul Domnului. A fost inmormantata langa localitatea natala, la malul marii.
In urma unor minuni facute la mormantul ei, trupul sau a fost gasit intreg, neputrezit, inconjurat de o buna mireasma. Aratand semnele sfinteniei, moastele sale au fost asezate cu mare cinste in biserica din Epivata. Dupa mai bine de un secol, imparatul Ioan Asan al II-lea, le-a stramutat in biserica Adormirii Maicii Domnului din Tarnovo, pe atunci capitala Imperiului romano-bulgar.
Datorita inaintarii turcesti, pe timpul voievodului muntean Mircea cel Batran, in anul 1393, sfintele moaste si-au gasit adapost pentru putin timp in Tara Romaneasca, fiind apoi stramutate la Belgrad. Cazand si Serbia sub dominatia otomana, in secolul al XVI-lea, moastele Sfintei Parascheva sunt duse la Constantinopole si fiind rascumparate de Patriarhia Ecumenica din mainile turcilor sunt depuse spre inchinare in catedrala din Fanar.
La jumatatea secolului al XVII-lea, patriarhiile rasaritene de la Ierusalim si Constantinopole, ca si Muntele Athos, erau coplesite de impozite si dari catre Inalta Poarta. Se acumulasera datoriile pe mai multi ani in urma.
Salvarea a venit prin binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei, care a platit intreaga datorie a Locurilor Sfinte catre turci. In semn de multumire, Patriarhia Ecumenica a fost de acord ca moastele Sfintei Parascheva sa fie stramutate la Iasi. Intampinate la Galati de insusi domnul, insotit de boieri, curteni si popor, sfintele moaste au fost duse cu mare alai pana la Iasi, impodobind noua sa ctitorie a Sfintilor Trei Ierarhi.
Dar in anul 1888, un incendiu a cuprins biserica, arzand si catafalcul care adapostea racla cu sfintele moaste. Cuprinsi de groaza, cei care intrasera sa salveze obiectele de pret ale bisericii, au vazut ca desi argintul raclei se topise de la foc, iar sicriul de lemn era numai jaratec, moastele sfintei erau intregi, chiar in mijlocul valvataiei. De atunci au fost stramutate in catedrala mitropolitana din Iasi.
Multe minuni s-au facut prin mijlocirea Sfintei Parascheva. Pe langa cele din viata personala, marturisite de multi credinciosi, pe langa cea pomenita mai sus, cand sfintele moaste nu au fost arse in mijlocul incendiului, trebuie sa amintim ocrotirea de care s-a bucurat orasul Iasi in timpul celor doua razboiaie mondiale.
Desi obiectiv strategic si bombardat ca atare, orasul nu a suferit pierderi importante, ca ale altor orase ale tarii, iar catedrala mitropolitana, desi mult mai inalta decat alte cladiri si aflata in mijlocul orasului, nu a fost atinsa de vreun obuz.
Pentru toate acestea, Sfanta Parascheva a fost aleasa ca ocrotitoare a orasului Iasi, iar zilele orasului au fost alese cele din saptamana in care este cuprinsa ziua sfintei, 14 octombrie.
Slujbele religioase sunt conduse de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Teofan, al Moldovei si Bucovinei. In fiecare an sunt invitate sa participe inalte fete bisericesti din tara si din strainatate. Pe langa acestea, serbarile populare capata o amploare deosebita, reunind fratii din toate colturile tarii, din Republica Moldova si din celelalte zone locuite de Romani.
Sfanta Parascheva este cinstita printr-un pelerinaj deosebit, unic in Europa. De mai bine de 20 de ani, odata cu libertatea de exprimare publica a sentimentului religios, s-a revenit la amploarea de dinainte de razboi a pelerinajului. Astfel ca, an de an, intre 500.000 si 1.000.000 de inchinatori vin la Iasi, pentru a multumi Sfintei pentru binefacerile primite si a-i cere ajutor si luminare.
Iasul redevine capitala spirituala a intregii tari.
Locul nostru este acolo, in mijlocul poporului, intr-o rugaciune unica, alaturi de el, in bucurii si nadejdi.
Nu trebuie sa uitam ca orasul Iasi se pregateste sa candideze si sa devina Capitala Culturala Europeana, in anul 2021. Va invit deci, sa participam cu totii, in fiecare an, la praznicul Sfintei Parascheva - sarbatorile Iasului.
Prezenta noastra acolo va intari iesenilor speranta in candidatura lor si, pelerinilor, credinta in vremuri mai bune.