descopera.ro : Ce ne pregateste viitorul? 8 previziuni ale vizionarului Ray Kurzweil de la Google
Ray Kurzweil este un inventator, futurolog si specialist in inteligenta artificiala renumit atat pentru inventiile sale, cat si pentru numeroasele previziuni pe care le-a facut in ultimele decenii si care s-au adeverit. Kurzweil a inventat numeroase tehnologii, cum ar fi scannerul de tip flatbed, tehnologii OCR, sisteme de citire a textelor si de recunoastere vocala. Printre predictiile sale se numara faptul ca Internetul va juca un rol central in viata oamenilor (lucru pe care il sustinea in anii ‘80, cand Internetul era o retea cunoscuta de putini oameni), ca oamenii vor fi invinsi la sah de computere (cu opt ani inainte ca Garry Kasparov sa piarda in fata lui Deep Blue) si ca Uniunea Sovietica se va prabusi.
Astazi, Kurzweil lucreaza pentru Google in rolul de "Director of Engineering", astfel ca el nu se mai limiteaza doar la a prezice viitorul, ci joaca un rol activ in modelarea sa. Printre proiectele pe care le desfasoara inventatorul in cadrul Google se numara si motorul de cautare al viitorului, care va fi capabil sa raspunda la intrebari complexe, sa inteleaga informatii continute in documentele pe care le gaseste si chiar sa identifice informatii care ar putea fi utile oamenilor.
"Google a facut primii pasi spre intelegerea sensului informatiilor pe care le cauta si deja poate intelege putin din ceea ce citeste. La asta lucrez acum, de fapt, incerc sa-i permit motorului de cautare chiar sa inteleaga continutul paginilor web", a declarat Kurzweil in cadrul conferintei CIO Network organizate de Wall Street Journal.
Specialistul crede ca in 5-8 ani motoarele de cautare vor deveni mult mai asemanatoare oamenilor. "O sa le puteti pune intrebari complexe, de dimensiunea unui paragraf. Motorul ar putea sa intre in dialog cu dumneavoastra pentru a intelege ce va trebuie", a explicat Kurzweil. Vizionarul de la Google crede ca noile motoare de cautare vor avea abilitati greu de imaginat astazi. "Ati putea sa-i dati motorului de cautare sa rezolve un proiect de cercetare. Spre exemplu, daca nu gaseste astazi raspunsul pe care il cautati, ar putea reveni peste doua luni daca descopera ceva relevant. Acesta va fi viitorul cautarii", spune Kurzweil.
Kurzweil afirma ca aceste reusite tehnologice vor face parte dintr-un fenomen mai amplu, care are loc intr-un ritm accelerat: integrarea inteligentei umane cu cea artificiala. "Vom extinde ceea ce suntem. Vom deveni in mai mare masura non-biologici", spune Kurzweil. Abilitatile biologice ale mintii umane se dezvolta intr-un ritm liniar, pe cand cele non-biologice ale tehnologiei se dezvolta exponential, motiv pentru care Kurzweil crede ca pana in 2029 inteligenta artificiala va ajunge sa aiba abilitati similare cu cele ale oamenilor. "Astazi, un copil din Africa care are un smartphone poate accesa toate cunostintele omenirii, lucru care nu ii era disponibil nici presedintelui SUA acum 15 ani. Acest progres rapid va continua sa se manifeste intr-un mod exponential", explica specialistul. "Pana in 2045, ne vom extinde inteligenta de un miliard de ori", prevede Kurzweil.
Daca aceste afirmatii vi se par greu de crezut, atunci cu siguranta veti fi uimiti de celelalte predictii ale futurologului, pe care le-a dezvaluit de curand intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Times.
Iata ce crede Kurzweil ca ne pregateste viitorul: