La data de 11.03.2011, ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor, impreuna cu comisari ai Garzii Financiare - Sectia Bucuresti si inspectori vamali din cadrul Directiei Regionale pentru Accize Operatiuni Vamale Bucuresti au actionat in sistem integrat in vederea prevenirii si combaterii fraudelor vamale si actelor de evaziune fiscala savarsite cu prilejul introducerii in tara de marfuri provenite din spatiul extracomunitar.
Actiunea a vizat atat societati comerciale despre care existau indicii ca folosesc documente comerciale falsificate, subevaluate, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor vamale si firme care desfasoara activitati cu produse purtatoare de accize.
Verificarile efectuate in trei puncte vamale din Bucuresti si unul din judetul Ilfov, au avut ca rezultat indisponibilizarea urmatoarelor marfuri:
· Combustibil lichid origine Belarus - 28 tone, in valoare de 30.000 euro;
· Fructe provenite din Turcia - 90 tone, in valoare de 90.000 euro;
· Produse de uz casnic provenite din China - 2 containere, in valoare de 70.000 de euro;
Sunt desfasurate cercetari in 12 dosare penale pentru infractiuni de evaziune fiscala si folosire de acte falsificate la autoritatile vamale.
EXEMPLE:
1. La biroul vamal situat in Bd. Timisoara a fost gasita o cisterna transportand combustibil lichid, declarat drept pacura, reprezentantii firmei destinatare abandonand marfa in incinta vămii.
2. La biroul vamal din soseaua Chitila au fost identificate un numat de 4 autotrenuri inmatriculate in Turcia, care transportau grapefruits, facturile externe folosite fiind mult vamale.
Din cauza controlului declansat, reprezentantii firmei importatoare nu s-au mai prezentat pentru efectuarea formalitatilor vamale, marfurile fiind indisponibilizate.