It.bzi.ro : Cea mai radicala metoda de prevenire a cancerului - Ce este mutatia BRCA

Operatia de extirpare a sanilor (mastectomia), la care a fost supusa recent si actrita Angelina Jolie, reprezinta cea mai radicala metoda de prevenire a unui risc ridicat de cancer mamar. Interventia chirurgicala este recomandata femeilor (0,2% din total) care sunt purtatoare ale unor predispozitii genetice pentru acest tip de cancer, relateaza AFP.
Profesorul Dominique Stoppa-Lyonnet, directorul departamentului de Genetica oncologica din cadrul Institutului Curie din Paris a explicat ca riscul ridicat de aparitie a cancerului le priveste in principal pe femeile purtatoare a doua mutatii cunoscute pana in prezent, cea a genei BRCA1, ca in cazul actritei Angelina Jolie, si cea a genei BRCA2.
La varsta de 70 de ani, riscul de a avea un cancer mamar este de 70% pentru prima grupa si de 50% pentru cea de-a doua. Doar o femeie din zece, care nu prezinta riscuri deosebite, dezvolta un cancer mamar inainte de varsta de 70 de ani.
Cele doua mutatii cresc si riscul de cancer ovarian inainte de varsta de 70 de ani, acesta fiind de 40% pentru femeile purtatoare ale mutatiei BRCA1 si de 10-20% pentru cele purtatoare ale mutatiei BRCA2.
Cele doua tipuri de cancer, mamar si ovarian, apar mai devreme la femeile care prezinta aceste predispozitii genetice, cu o varsta medie de diagnosticare de 45 de ani pentru cancerul mamar, in comparatie cu varsta de 60 de ani in cazul populatiei generale. Evolutia acestor cancere este in general mai rapida, iar rata de recidiva este mai ridicata.
In cazul femeilor cu aceste gene, doctorii nu au alta optiune, pentru moment, decat o supraveghere medicala intensiva pentru a depista si a trata cancerul intr-un stadiu incipient. Cea de-a doua varianta, si cea mai radica, este extirparea sanilor sau a ovarelor in scop preventiv.
"Optiunea unei extirpari preventive a sanilor reprezinta o decizie sfasietoare pentru femei, inclusiv pentru Angelina Jolie, dar noi stim ca aceasta este o metoda esentiala pentru a salva vieti", a declaratDelyth Morgan, coordonatoarea campaniilor britanice impotriva cancerului la san.
Dubla mastectomie consta in extirparea in totalitate a celor doua glande mamare, adica a sanilor, a areolelor si a mameloanelor, cu pastrarea pielii. Cu toate ca operatia este mai eficienta decat monitorizarea medicala, ea nu elimina complet riscul de cancer la san, dar il reduce totusi considerabil, "cu peste 90%", potrivit Institutului Curie.
In Franta, doar 5% dintre femeile predispuse la cancer mamar aleg mastectomia. In Olanda, acest procent este de 30-40%.
Detectarea acestor gene se realizeaza printr-un test genetic care costa aproximativ 2.000 de euro.
Testul este propus femeilor care prezinta acest risc, adica acelor femei ale caror rude apropiate (mame, matusi, surori) au fost diagnosticate cu cancer mamar sau cancer ovarian inainte de varsta de 50 de ani.
"Mutatia se transmite in 50% din cazuri, iar barbatii pot sa o transmita chiar daca la ei aceasta nu se manifesta", au explicat cercetatorii francezi.
Prezenta acestei mutatii nu echivaleaza obligatoriu cu declansarea cancerului. "Poti sa fii purtator al acestei gene si sa nu faci niciodata cancer", spun cercetatorii.
Printre vedetele de la Hollywood care au recurs la mastectomie se numara si Christina Applegate siKathy Bates.