Senatorul Ioan Denes a sustinut o declaratie politica intitulata " Stop minciunii si inselatoriei!...Sanatatea noastra alimentara conteaza!"", pe care o puteti citi in continuare.
Ani de-a randul am tot sperat!... Si, credeti-ma, nu sunt singurul. Am sperat ca autoritatile cu mai multe sau mai restranse competente si responsabilitati in a stopa aceasta periculoasa ofensiva a comertului alimentar mincinos impotriva consumatorilor vor fi capabile sa faca ceva. Atat DSV, ANPC ori DSP au mai avut firave incercari dar, toate aceste autoritati invocau confuzii legislative in argumentarea insucceselor si pasivitatii lor , gradul scazut de educare si informare al consumatorului roman, globalizarea (inclusiv a naravurilor alimentare si de consum), confuzia fara margini in care a fost adus cumparatorul roman de catre campaniile de publicitate care imbraca in roz si negrul cel mai sumbru.
Cu alte cuvinte, era sugerata un fel de complicitate mutuala intre producator- comerciant- cumparator. Mai exact, faptul ca un cumparator neatent si cu posibilitati financiare reduse cumpara in general produsele ieftine si nesanatoase oferite de un comerciant care speculeaza tocmai oportunitatile de castig oferite de producator si cumparator deopotriva.
Scandalurile alimentare recente au scos la iveala si alt aspect al acestei relatii: minciuna si lacomia fara margini ale unor producatori si comercianti in defavoarea cumparatorului.
Putem aprecia ca azi comertul a ajuns un fenomen extrem propunand cumparatorului situatii extreme: sunca fara carne in produs, pate de ficat fara ficat, cascaval fara branza, pasta de unt fara unt si lista acestor anomalii alimentare ar putea continua.
La adapostul dreptului producatorului la "Reteta proprie" si in lipsa unui control efectiv al acestor retete, s-a ajuns, cred eu, prea departe. Va amintiti de celebrul caz al producatorului de parizer care "scapase" printre ingredientele retetei proprii si "hartia igienica", ori, mai de curand, al aceluia care inlocuise carnea cu soia din reteta produsului (mult mai ieftina decat carnea si deci generatoare de profit rapid si mare). Pana si unor sortimente de apa naturala comercializata in hypermarketuri nu li se poate confirma sursa,...ce mai?,... lucrurile par scapate total de sub control in ceea ce priveste asigurarea sigurantei alimentare a cumparatorului. De aici, riscuri, teama fata de consum,...boli, cheltuieli personale si ale statului roman mult prea mari si ineficiente.
Toate astea pentru ca niste insi ascunsi sub etichetele mincinoase ori greu de citit ale produselor lor nu se mai satura din a face bani pe seama cumparatorilor de buna credinta,...pentru ca, se pare, autoritatile nu duc pana la capat (atunci cand o dovedesc!) pedeapsa impotriva faptelor lor ilegale.
Adesea, o amenda simbolica ori o sectie de productie inchisa temporar se considera a fi "pedepse" de ajuns. Nu Domnilor!... Probabil ca daca vinovatii ar fi acuzati de "crima cu premeditare" si pedepsiti pentru asta numarul pericolelor din comertul alimentar la care suntem supusi ar scadea.
Solutia nu e hotararea mea sau a altor consumatori de a nu mai consuma alimente mutant sau mezeluri (ca sa dau un exemplu!) atata timp cat fiecare consumator nu umbla cu un laborator mobil de analiza a produsului dupa el ca sa-i analizeze calitatile,...solutia e pedepsirea aspra a acestui tip de inselatorie astfel incat increderea in produse sa revina in logica colectiva a consumului alimentar.
Fiindca altfel, pretul pe care-l platim noi si copiii nostri e imens si el nu se traduce doar in zerouri ci, esential, in calitatea vietii noastre.