In ciuda popularitatii raspandite a cartofului in zilele noastre, pe vreumuri acesta era considerat necomestibil si chiar otravitor. Se spune adesea ca pentru a obtine o cantitate adecvata de vitamine si minerale, dieta trebuie sa contina o varietate cat mai mare de fructe si legume colorate: cu cat exista mai multa culoare, cu atat mai bine. Dar, in ceea ce priveste cartofii, filosofia este incorecta. In multe cazuri, daca un aliment este lipsit de culoare este lipsit si de substantele nutritive necesare. Cu toate acestea, cartofii dovedesc contrariul.
Cartoful este subevaluat in termeni de beneficii nutritionale. Avand in vedere interesul crescut fata de alimentele cu un continut scazut de carbohidrati, cartoful a capatat, in mod nejustificat, o reputatie proasta, lasand pentru multe persoane impresia ca trebuie eliminat complet din dieta.
Ceea ce multe persoane nu stiu este ca aceasta leguma contine o varietate de vitamine, minerale si fitochimicale, care alunga bolile si aduc beneficii sanatatii.

Valori nutritionale

Un cartof de marime medie contine 163 de calorii, 0,2 grame de grasimi, 0 grame de colesterol, 37 de grame de carbohidrati, 4,7 grame de fibre alimentare si 4.3 grame de proteine. Aceeasi portie va ofera si 2% din necesarul zilnic de calciu, 51% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier, 30% din cel de vitamina B6, 12% din cel de magneziu si 25% din cel de potasiu. Cartofii ofera si fosfor, niacina, acid folic si zinc.
Spre deosebire de produsele care contin cartofi procesati ( cartofii prajiti si chipsurile), cartofii neprocesati au un continut scazut de sodiu. Cartofii contin si un compus cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care ajuta organismul sa transforme glucoza in energie.
Unele dovezi arata ca acidul alfa-lipoic poate ajuta la controlarea glucozei din sange, ceea ce imbunatateste vasodilatatia si protejeaza pacientiidiabetici de retinopatie. De asemenea, acesta ajuta la conservarea creierului si a tesuturilor.

BENEFICII
Consumul de fructe si legume de toate tipurile a fost mult timp asociat cu un risc redus de dezvoltare a numeroase afectiuni. Multe studii au sugerat ca un consum ridicat de alimente vegetale, precum cartofii, scade riscul de obsezitate, diabet, boli de inima si mortalitate generala.

Sanatatea oaselor

Fierul, fosforul, calciul, magneziul si zincul din cartofi contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase.
Fierul si zincul joaca roluri cruciale in producerea colagenului. Desi fosforul si calciul sunt foarte importante in structura osoasa, echilibrul dintre cele doua minerale este necesar pentru o buna mineralizare a oaselor- consumul unei cantitati mari de fosfor, dar prea putin calciu poate duce la pierderea masei osoase.

Tensiunea arteriala

Mentinerea unui aport scazut de sodiu este esentiala pentru scaderea tensiunii arteriale, dar cresterea aportului de potasiu poate fi la fel de importanta. In plus, potasiul, calciul si magneziul (toate regasite in cartof) scad tensiunea arteriala.


Sanatatea inimii

Fibrele, potasiul, vitamina C si vitamina B6 din cartof, impreuna cu lipsa sa de colesterol, sustin sanatatea inimii.
Cartofii contin cantitati semnificatve de fibre, care ajuta la scaderea valorii totale de colesterol din sange, scazand astfel riscul aparitiei bolilor de inima.
Vitamina B6 previne acumularea unui compus cunoscut sub numele de homocisteina. Cand aceasta se acumuleaza in organism, poate afecta vasele de sange, provocand probleme cardiace.

Inflamatia

Colina, regasita in cartof, este un nutrient foarte important, care ajuta in problemele cu somnul, miscarea musculara si cu memoria.

Cancer

Cartofii contin acid folic, care joaca un rol in repararea si sinteza ADN-ului, prevenind astfel formarea de celule canceroase din mutatiile ADN-ului.
Aportul de fructe si legume din cartofi este asociat cu un risc scazut de aparitie al cancerului colorectal.

Digestie

Datorita continutului ridicat de fibre, cartofii ajuta la prevenirea constipatiei si ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos.


Gestionarea greutatii

Fibrele regaiste in cartofi sunt recunoscute ca fiind factori importanti in gestionarea greutatii.

Metabolismul

Cartofii sunt o sursa importanta de vitamina B6, care joaca un rol vital in metabolism, prin transformarea carbohidratilor si a proteinelor in glucoza si aminoacizi

Pielea

Colagenul, sistemul de sprijin al pielii, se bazeaza pe vitamina C ca un nutrient esential care lucreaza in organism ca un antioxidant, pentru a ajuta la prevenirea deteriorarii cauzate de soare, poluare si fum.

RISCURI

Este important sa nu consumati cartofi incoltiti sau care au modificari de culoarea verde. Aceste caracteristici sunt indicatori ai prezentei solaninei, un compus toxic, care cauzeaza probleme circulatorii si respiratorii, dureri de cap, crampe musculare si diaree.
Studiile au aratat ca atunci cand sunt gatiti la peste 120 de grade, cartofii produc o substanta chimica, numita acrilamida. Acest compus, care se gaseste in materialele plastice, adezivi, coloranti si in fumul de tigara, favorizeaza aparitia mai multor tipuri de cancer. Acrilamida are efecte negative asupra genelor si a sanatatii reproductive. Cartofii prajiti au un continut ridicat de acrilamida, astfel ca ar fi de preferat sa ii evitati.

Sursa: MedicalNewsToday