stiintasitehnica.com: Ne pare rau, Popeye, dar spanacul nu mareste masa musculara!
Desenele animate cu Popeye Marinarul au facut istorie, la propriu. Nu numai ca au incantat zeci de milioane de telespectatori de-a lungul a mai multe generatii, dar au si marit consumul de spanac cu peste 30% in randul copiilor, toți micuții dorind sa aiba muschii celebrului personaj. Din pacate, Popeye si creatorii sai au si promovat o eroare matematica de proportii.
Atunci cand, in 1870, chimistul german Erich von Wolf a calculat concentratia de fier din spanac si alte legume, pur si simplu a uitat sa treaca in notitele sale o virgula, facand ca spanacul sa contina o cantitate de fier mai mare de zece ori decat in mod normal. Astfel, in loc de 3,5 miligrame de fier la suta de grame de spanac, celebra leguma a ajuns sa aiba 35 de miligrame de fier, o valoare care ar echivala cu ingurgitarea unei agrafe pentru hartie la fiecare masa in care se consuma spanac.
Convinsi de realitatea acestei afirmatii, creatorii faimosului Popeye Marinarul au avut ideea de a-l determina pe acesta sa consume spanac pentru a-si creste forțele. Atat de mare a fost influenta acestor desene animate asupra publicului incat, chiar si dupa descoperirea erorii din anul 1937, publicul larg a refuzat sa renunte la mitul promovat de Popeye. Este, de altfel, si o dovada a modului in care oamenii refuza sa creada lucruri care le demonteaza convingerile.