AGERPRES - Victor Ponta despre propunerile de procurori: Nu cred ca cineva e multumit, mi-am asumat sa sparg acest monopol

Premierul Victor Ponta a afirmat joi seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca a avut o singura discutie cu presedintele Traian Basescu privind sefii parchetelor, si anume daca se merge ca procedura pe varianta fostului ministru al Justitiei Mona Pivniceru sau pe procedura legala - primul-ministru propune, CSM avizeaza si seful statului numeste.
‘‘Am avut o discutie, despre care am spus si public, si lui Crin Antonescu, si celorlalti colegi, cu dl Basescu, inainte de a-mi asuma functia de ministru interimar (al Justitiei - n.r.), referitor la procedura, daca mergem din nou pe acele proceduri cerute de Comisia Europeana si incercate de dna Pivniceru sau daca mergem pe procedura legala - adica eu propun, CSM avizeaza si presedintele numeste. Asta a fost singura discutie si singurul acord pe care l-am avut cu dl Basescu‘‘, a precizat Victor Ponta.
El a aratat ca a folosit rezultatele procedurii aplicate de Mona Pivniceru in propunerea procurorilor. ‘‘Nu cred ca e cineva multumit cu totul. Eu, dintre cele sase nume, pentru cea mai importanta functie ierarhica, cea de procuror general, l-am propus exact pe procurorul Nitu (Tiberiu Nitu - n.r.) care a rezultat din procedura facuta de dna Pivniceru. Iata ca folosesc rezultatele acelei proceduri. Cred ca era nevoie in acel moment sa intelegem, si eu am inteles acest lucru si am sa incerc in continuare sa explic publicului, colegilor liberali, ca de un an de zile situatia procurorilor era blocata si urma sa ramana blocata foarte mult timp de acum incolo din cauza unor interese foarte, foarte particulare ale dlui Morar, dnei Macovei si ale celor din grupul lor, in asa fel incat de fiecare data ba nu e buna legea, desi era legea facuta de dna Macovei, ba nu aveam procedura, dupa ce am avut si procedura au respins cele doua candidaturi, ba ca nu poate sa fie sef decat de la DNA, dar eu cand propun pe cineva de la DNA dnul Morar nu lasa sa accepte propunerea mea - deci era o mosie a dlui Morar, lucru cu care eu nu pot sa fiu de acord. Mi-am asumat sa sparg acest monopol, inteleg si cred ca sunt legitime o mare parte din criticile, din supararile colegilor mei, dar nu o sa obosesc sa le explic ceea ce am avut eu in minte si sper sa reusesc‘‘, a explicat Ponta.
Premierul a sustinut ca ceea ce va conta, in final, este deblocarea situatiei de la Ministerul Public, rezultatul final fiind conduceri stabile pe termen de trei ani. ‘‘Eu mi-am asumat responsabilitatea de a sparge acest monopol, iar rezultatul este ca o sa avem in sfarsit nu conduceri interimare, ci conduceri stabile, pe termen de trei ani, la toate unitatile de parchet din conducerea centrala. Cred ca rezultatul e cel care conteaza‘‘, a subliniat ministrul interimar al Justitiei.