Poliartrita reumatoida (reumatismul inflamator)
Este o suferinta inflamatorie cronica recurenta, caracterizata in principal de afectarea articulara, cu inflamatie cronica, care la inceput e infiltrativa, din aproape in aproape, si proliferativa (tesutul se mareste) a sinovialei. Acesta este elementul tinta afecat si se transmite de aici la toate celalalte tesuturi. Secundar e afectarea extraarticulara, reprezentata prin: vasculita, miozita, noduli reumatoizi, cu sau fara splenomegalie, limfadenopatii.

Factorii declansatori:

- exogeni (de mediu): trauma psihica, stres, viraj hormonal, diferite infectii, determina scadere a imunitatii. Specific poliartritei reumatiode este factorul reumatoid - anticorpii de tip imunoglobulina M si endogeni.


Dureri de degete la maini: Generalitati

Mana este formata din oasele carpiene, metacarpiene si falange. Acestea din urma reprezinta suportul osos al degetelor. Alaturi de muschi, vase de sange, limfatice si nervi, asigura capacitatea de miscare, mobilitatea, sensibilitatea si reflexele. Durerile de degete la maini apar in afectiuni inflamatorii, cum este poliartrita reumatoida.

Dureri de degete la maini: Cum se manifesta

Poliartrita reumatoida afecteaza mai multe articulatii, dar de cele mai multe ori apare prima data la mana. Sunt interesate articulatiile degetelor, la inceput. Boala se manifesta progresiv, lent, simptomele crescand usor-usor in intensitate, nu stagneaza. Apare inflamarea articulara (artrita), cu umflare, marire in dimensiuni. Incet-incet articulatiile devin rigide, mai ales dimineata la trezire. Pacientul se trezeste intepenit, cu mainile blocate, revenind la normal dupa cateva miscari de dezmortire. In general aceasta amorteala dureaza cam 30 minute. Durerile de degete la maini sunt intense. Cu timpul capacitatile de miscare sunt limitate, degetele devin deformate, deviate. Mana are un aspect anormal, umflat, caracteristic poliartritei. Pacientului ii este greu sa realizeze miscari de finete, sa apuce un obiect cu degetele, sa se imbrace, sa realizeze treburile gospodaresti. Boala devine astfel ca un handicap, persoanele afectate nu mai pot lucra, nu se mai pot ingriji singure. Problema este reprezentata de evolutia bolii, de extensia continua. Degetele sunt din ce in ce mai deformate, incovoiate, ca intr-un �gat de lebada�. Ajunge sa afecteze si picioarele, precum si alte articulatii. Totodata, pe langa durerile de degete la maini apare si oboseala, scaderea in greutate, paliditatea. Tot la nivelul degetelor se formeaza niste noduli sub piele, moi, care nu dor. Datorita lor si a deformarilor degetelor, articulatiile mainii capata un aspect fusiform. Uneori sunt afectate si alte organe, precum rinichiul, inima sau plamanul.

Dureri de degete la maini: Principalele cauze

Poliartrita reumatoida apare din cauza unor probleme de imunitate, ce cauzeaza inflamatia si apoi deformarile articulatiilor. Si infectiile cu anumite bacterii sau virusuri pot provoca boala. Este vorba de Mycobacterium tuberculosis, virusul Epstein Barr, virusul rubeolei. Si factorii genetici au un rol important, boala aparand des la mai multi membri ai unei familii.

Dureri de degete la maini: Ce trebuie facut imediat

Daca apar durerile de degete la maini se poate administra un antiinflamator, precum Aspirina, Ibuprofen.

Dureri de degete la maini: Cand trebuie mers la medic

Cand durerile de degete la maini sunt frecvente, cand apare amorteala, intepenirea articulatiei, mai ales dimineata la trezire si depaseste 30 minute, este necesara adresarea la medicul reumatolog, fiind posibila o poliartrita. Diagnosticul trebuie sa se faca din timp, la fel si inceperea tratamentului, evitand pe cat posibil evolutia bolii. Medicul va depista in analize un element numit factor reumatoid, prezent la persoanele afectate si care anunta tendinta la evolutie.

Dureri de degete la maini: La cine apare mai frecvent

Boala apare mai frecvent la sexul feminin, mai ales in perioada de 20-45 de ani. Este mai des intalnita la persoanele care au in familie rude afectate, fapt ce arata predispozitia genetica. Cu precadere va aparea la cei care intra in contact cu anumite bacterii sau virusuri.

Dureri de degete la maini: Recomandari

Este necesar un diagnostic din vreme, un tratament inceput rapid si urmat exact dupa indicatiile reumatologului. Boala este progresiva, nu sta pe loc, duce la incapacitatea de lucru cu mainile si ulterior chiar la tulburari de mers, cand ajunge la picioare. Pacientii isi pierd autonomia, nu se mai descurca pe cont propriu, fapt ce are un impact emotional sever. O recomandare importanta ar fi ca cei care au in familie cazuri de poliartrita , mai ales femeile, sa isi realizeze analizele pentru factor reumatoid. Acesta poate anunta de multe ori declansarea bolii. Este o metoda excelenta de a controla afectiunea, de a o manevra oprind extensia masiva.