Mariustuca.ro / O noua moda printre femeile din SUA care abia au nascut: ingestia placentei (Autoare: Magda Marincovici)
Plancetografia. Este numele unei tendinte ciudate, popularizata chiar de unele staruri: a manca placenta dupa nastere, scrie Sciences et Avenir. De acest fenomen si-au legat numele Kim Kardashian, Kourtney sau January Jones, actrita renumita pentru serialul Mad Men. Joey Starr declara in aprilie, anul acesta:
- Am gustat placenta, am mancat un pic din fiul meu!
In afara repulsiei firesti, resimtite in fata acestei mase fara forma, sangeranda care, culmea, mai este si ingerata, cercetatorii de la Northewestern University au analizat zecile de studii care au abordat subiectul placentografiei. Ei au facut acest demers pentru a oferi explicatii asupra binefacerilor pe care spun femeile ca le simt dupa ce au mancat acest organ ceva mai special.
Placenta este un organ. Dar este un organ specific sarcinii. Este, deci, un organ de unica folosinta, intr-un fel. Placenta joaca rolul de interfata intre mama si copil, conectandu-i atat fizic, cat si biologic prin cordonul ombilical, care leaga placenta de fat.
Lupta contra depresiei post-natale si reducerea durerilor ca urmare a nasterii sunt doua dintre principalele argumente avansate pentru a explica apetitul pentru plancenta al unor femei. Dr. Crystal Clark, co-autor al acestei analize, spune ca sunt multe femei care sustin ca au simtit beneficiile acestei practici, desi nu exista un studiu sistematic de cercetare a avantajelor si a riscurilor ingestiei placentei.
Am sentimentul ca femeile care opteaza sa ingereze placenta - si care trebuie sa fie foarte atente la ceea ce mananca in perioada de sarcina si de alaptare - au, acum deplina libertate sa manance orice, fara a avea nici o dovada asupra beneficiilor si, mai important, asupra riscurilor posibile pentru ele si pentru copil.
- Femeile nu stiu ce mananca, spune Cynthia Coyle, autoarea analizei.
Chiar daca aceasta ampla analiza nu ofera raspunsuri definitive, fondate asupra acestei practici, totusi reaminteste ca riscurile nu trebuie ignorate. Este invocata problema conservarii asa cum se intampla cu orice aliment.
- Nu exista nici o reglementare asupra modului in care este stocata si preparata placenta, explica Cynthia Coyle. De asemenea, cercetatorii sunt nelinistiti in privinta preparatelor din placenta (lasagna, friptura etc.) lansate pe retelele de socializare.