B365.ro : Care este cel mai frumos parc din Bucuresti. Ce spun specialistii (6)
Pentru locul trei, Cerasella Craciun, conf. dr. arh. la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu (UAUIM), din Bucuresti si director al Departamentului de Proiectare Urbana si Peisagistica, a ales Parcul Herastrau: "Pentru meritul de a fi un loc al primelor manifestari istorice urbanistice si peisagistice de organizare al unui parc cultural si de odihna-relaxare, dar si prin posibilitatea de a sustine aici activitatil de loisir (joc, agrement, sport nautic)." Il lauda totodata pentru lucrarile de sistematizare si tehnico-edilitare de pionierat facute in vremea amenajarii, aceea "integrarea in diagonala "verde-albastra" a lacurilor din nordul Capitalei."
Adauga insa ca: "Din pacate, parcul este, in prezent, supra-solicitat si aflat sub riscul unor presiuni de supra-amenajare a unor functiuni de cele mai multe ori improprii si amenajat intensiv. Exista riscul de a nu i se pastra caracterul initial, proportia de lumina/umbra si zonificarea pe categorii functionale precum: zona cultural-expozitionala, de odihna-relaxare, de joc activ/pasiv, de sport-agrement si de distractie."
Arhitecta a tinut sa precizeze, de asemenea, ca este foarte greu sa faci o clasificare a parcurilor si gradinilor din Bucuresti, fara a fi subiectiv, "pentru ca peisajul se dezvaluie la o lectura sensibila, diferit fiecarui privitor sau actor urban." Totodata, aminteste ca parc, in adevaratul sens al cuvantului, este acela care are minim 20 de hectare (conform tipologiilor peisagistice existente), insa, la noi, aceeasi s-a preluat si pentru gradini (Cismigiu), care au sub 20 de hectare