Cat de inteligenti sunt perusii? / by Casa cu perusi
Perusii pot fi dresati sa parcurga curse complicate cu obstacole, sa joace la circ, sa manevreze jucarii cu mecanisme ingenioase si sa raspunda la intrebarile stapanilor. Unii chiar le raspund pe limba lor, fiind stiuta abilitatea acestor mici papagali de a imita aproape perfect cuvintele noastre. De altfel, papagalii sunt singurele fiinte care ne pot imita vorbirea, dar, dintre toate speciile, perusii sunt cei mai usor de dresat. Pentru ca sunt inteligenti si curiosi, de indata ce se acomodeaza cu stapanii lor, vor sa stie totul despre viata lor, ii urmaresc, ii imita si interactioneaza cu usurinta. Este adevarat ca sunt si perusi timizi, speriosi, care stau departe de oameni si se feresc de stapani. Nu este vina lor, intotdeauna este vina oamenilor cu care au venit in contact, iar traumele din primele luni de viata nu sunt usor de indepartat. Totul tine de modul in care stapanul lui reuseste sa construiasca o relatie bazata pe incredere si afectiune. Toti perusii sunt dornici de companie, de veselie, de jocuri si jucarii. Au o fire sociabila si sunt atrasi de activitatile umane. Nu-i de mirare ca vor dansa din cap, cand aud o muzica ritmata, sau ca vor ateriza in farfurie sa vada ce servesti la micul dejun.

1. Le place rutina

Poate ca ai observat ca perusii invata rapid activitatile repetitive (si aici ma refer la perusii care reusesc sa aiba o relatie apropiata cu stapanul, care sunt liberi prin casa si incurajati sa fie independenti). Invata repede ca dimineata le dai drumul din colivie, iar seara ii inchizi pentru binele lor. Daca apare vreo schimbare de program, fac galagie cat zece. Faptul ca invata activitatile pe care le repeti, cand mananci, cand pleci la serviciu, cand te intorci este un semn de inteligenta.

2. Te studiaza

Iti urmaresc reactiile in diverse situatii: daca razi cand ei sunt veseli si fac vreo sotie, daca tipi la ei cand sunt obraznici, daca esti trist, daca esti vesel, daca ti-e teama de ceva si ei reactioneaza in consecinta. Perusii sunt capabili, la fel ca si cainii, sa recunoasca anumite stari de spirit si sentimentele pe care le avem.

3. Te imita

Toata lumea stie ca perusii sunt capabili sa imite vocea umana, dar nu numai. Ei reusesc sa imite cuvintele noastre, dar si intonatia sau accentul cu care le pronuntam. De aceea, un perus care traieste in Japonia, va vorbi japoneza cu accentul specific acestei limbi. Un perus care isi imita stapanul este un perus frumos crescut, care are incredere in stapanul lui si care se stie iubit. In plus, perusul se ataseaza de obicei de un singur stapan, de cel care ii ofera mai multa atentie si afectiune. Pe ceilalti membri ai familiei ii accepta, dar poate sa nu aiba incredere in ei, el facand foarte bine diferenta intre ei, dupa forma fetei, dupa gesturi si miros.

4. Au o memorie foarte buna

Perusii se ataseaza repede de un stapan iubitor tocmai pentru ca au o memorie buna. Ei nu uita cine ii ingrijeste, cine le da ceva bun de mancare, cine le face curat. De asemenea, nu uita cine tipa la ei, cine le face rau, cine ii tine inchisi. Cand pleci de acasa in vacanta sau numai pentru o noapte, iti duc dorul si devin bucurosi si agitati cand te intorci. Iar, daca sunt suparati pe tine ca ai lipsit mult timp, sunt in stare sa-ti intoarca spatele si sa te ignore o vreme, ca sa te pedepseasca.

5. Pot fi dresati

Pentru ca vor ei, pentru ca sunt curiosi sa se apropie de noi, sa participe la activitatile noastre, sa afle mai multe despre noi. De aceea, dresajul unui perus este haios si iti ofera multa satisfactie. Micuta pasare, de indata ce a prins putina incredere in tine, comunica in diverse moduri si este uimitor sa descoperi ca nu aveti nevoie de o limba comuna pentru a deveni prieteni. Stie sa iti arate ce ii place si ce nu si cum puteti colabora pentru a invata cat mai repede sa vina la tine pe deget. Unora le place mai intai sa fie mangaiati si scarpinati pe cap, apoi te rasplatesc urcand pe degetul tau. Altii prefera sa fie platiti cu seminte si fructe delicioase, altii vor sa te joci cu ei si cu jucariile lor dupa regula ofera si tu ceva si iti ofer si eu! Perusii sunt inteligenti si se apropie cu usurinta de oameni. Ei te pot iubi si pot fi alaturi de tine oricand, dar nu uita sa oferi si tu: afectiune, grija si atentie! Perusii au suflet mare si imaginatie bogata. Nu confunda valoarea lor cu pretul mic la care sunt vanduti prin piete. Trateaza-i ca pe prietenii tai si te vei bucura de clipe minunate alaturi de ei!

Sursa: casacuperusi.wordpress.com