MAGAZIN : Aviatia militara iugoslava si OZN-urile
(DAN D. FARCAS)
Croatul Giuliano Marinkovic este un reporter de investigatie. El coopereaza cu jurnalisti si cercetatori din intreaga lume, scrie pentru mai multe reviste din Croatia si participa la realizarea de emisiuni radio si TV ale Radio-televiziunii croate. Marinkovic a fost comandantul unei unitati de supraveghere a transmisiunilor in armata croata in timpul razboiului pentru independenta tarii sale, in 1991-1995. Una dintre indatoririle sale a fost de a monitoriza comunicatiile Fortelor de Protectie ale Natiunilor Unite (UNPROFOR), care avea ca sarcina mentinerea pacii in zonele neutre intre puterile aflate in conflict si diminuarea pericolului de reizbucnire a conflictului.
UNPROFOR avea si rapoarte de OZN-uri, iar unitatea condusa de Marinkovic a colectat aceste informatii si le-a livrat la sediul central, ca parte a rapoartelor de fiecare zi. Cu toate acestea, asa cum a spus el mai tarziu, nu s-a facut nicio ancheta pentru a lamuri natura observatiilor.
In aceasta regiune a Europei de sud-est exista o situatie speciala - explica Marinkovic - Iugoslavia a fost o federatie care a constat din sase republici. Ea nu mai este. Fostele republici socialiste sunt acum state independente, ceea ce inseamna ca nu exista o continuare administrativa a guvernului federal anterior. Rezultatul final al acestor circumstante istorice a fost si disparitia restrictiilor care impiedicau dezvaluirea unor incidente militare, implicand OZN-uri, care s-au petrecut in timpul fostei administratii.
Lucrand din anul 1996 la Radio Rijeka, Marinkovic a colectat si comentat, intr-o emisiune saptamanala, stiri despre rapoarte privind anomalii aeriene tip OZN. Cu aceasta ocazie, oficiali din aviatie au putut sa auda ca astfel de evenimente pot fi prezentate intr-o maniera serioasa si bazata pe fapte. In aceasta perioada, el a descoperit detaliile incidentului din 1977, numit "Pan Adria", cand o aeronava Fokker 227, a companiei croate Pan Adria, a fost insotita de un fenomen luminos puternic pe timpul unui zbor de la Zagreb la Belgrad.
In octombrie 2012, canalul doi al Radio Croatia, a difuzat emisiunea "Intalniri intre piloti si OZN-uri", in care Marinkovic a prezentat o compilatie de date privind anomalii ceresti, inregistrate in perioada fostei Iugoslavii, pe care el le-a colectat pe parcursul a 16 ani de cercetare. Cu numerosi martori implicati, prezentarile au fost cea mai buna dovada a realitatii acestor incidente, care, ocazional, au captat si interesul comunitatii militare, al industriei aerospatiale si al comunitatii de informatii. Prezentarea radiofonica a determinat o noua deschidere fata de fenomen, apoi, datorita recomandarilor personale primite, reporterului i s-au deschis si alte usi pentru contacte cu oficialitati.
Un alt moment important a fost cand, in 2011, in sala de ceremonii a Fortelor Aeriene si ale Statului Major al apararii aeriene sarbe, generalul in retragere Djuro Stupar si-a lansat o carte, despre istoria regimentului 172 de aviatie de vanatoare si bombardament, cu baza in Podgorica (anterior Titograd), in Muntenegru.
(Va urma)