Magazin: Jacques Vallee alte intrebari (Autor: DAN D. FARCAS
(Continuare)
Exista mecanisme de control?
Nagib Kary, responsabilul organizatiei ufologice franceze de media Ovnis-direct l-a intrebat pe Jacques Vallee daca stie de existenta vreunui program sau plan care are, in acest moment, drept obiectiv contactarea fenomenului OZN. Raspunsul a fost ca exista mai multe astfel de tentative, care pot fi gasite si pe Internet, incepand cu grupul Dr. Steven Greer. Adeptii sai afirma ca sunt in contact frecvent cu OZN-urile prin semnale luminoase sau pe cale psihica. Din pacate, camerele lor foto sau video refuza sa functioneze tocmai la momentul potrivit... Alte grupuri realizeaza contacte telepatice... Proiectele cele mai fiabile sunt cele care incep cu identificarea zonelor in care cercetatorii spera sa stabileasca o comunicare regulata. Dar Jacques Vallee recunoaste ca, pana in prezent, nu a vazut rezultate convingatoare in aceasta directie.
La intrebarea daca evolutiile recente ale fizicii cuantice ar putea ajuta, fie si partial, la explicarea unor fenomene legate de OZN-uri, Jacques Vallee a apreciat ca intrebarea este legitima, cu atat mai mult cu cat si cercetarile serioase privind fenomenele psihice se confrunta cu aceeasi problema. Principiul non-localizarii ne face sa ne intrebam daca gandirea nu se transmite cumva instantaneu (si nu prin unde electromagnetice, ca in cercetarile sovietice din anii 1930-1940, sau prin conceptul de "radio mental" al oamenilor de stiinta francezi si englezi, de la inceputul secolului trecut). Daca ar fi asa, atunci am putea teoretic intra in contact cu alte forme de constiinta, dar totodata si fiintele nepamantene ne-ar putea influenta, de la distanta, facandu-ne, de pilda, sa percepem scene imaginare.
Cu toate acestea, Vallee este de parere ca, in entuziasmul lor, anumiti cercetatori utilizeaza un pic prea mult trimiterile la fizica cuantica. Aceste mecanisme raman misterioase si ele sunt extinse de unii intr-un mod artificial, in incercarea de a explica o multime de fenomene. Vallee spune ca ramane mai interesat de ideile noi cu privire la fizica informatiilor. Daca, de pilda, spatiul si timpul sunt un efect secundar al constiintei noastre si o iluzie fizica, atunci problema fenomenului OZN ar trebui abordata intr-o maniera fundamental diferita.
In ipoteza in care ar exista un "mecanism de control", se naste intrebarea de ce s-ar manifesta el doar prin OZN-uri si prin oamenii care vin in contact cu acestea si nu si in alte aspecte ale vietii de toate zilele, pe strazi, in case etc. Vallee spunea ca ne-am putea imagina si un sistem de control care altereaza realitatea noastra treptat (atat fizic, cat si social), inlocuind-o cu "altceva", in maniera descrisa de Jorge Luis Borges, in capodopera sa, nuvela "Tlon, Uqbar, Orbis Tertius".
Printre alti cercetatori care impartasesc aceeasi scoala de gandire cu el, Jacques Vallee a mentionat nume precum Jeff Kripal, Bertrand Meheust, Jean Sider, mai multi fizicieni din SUA, ca si grupuri din Silicon Valley, care utilizeaza retro-cauzalitatea si care pun la indoiala teoriile fizice actuale. El rezuma problema in felul urmator: "(1) fenomenul OZN exista si (2) cunoscand asta, trebuie doar sa renegociem ce anume intelegem de fapt prin realitate".
(Va urma)