MAGAZIN: Desecretizarea OZN a fost facuta selectiv (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Proiect cu nume de cod
Intr-un mod care ar putea parea curios, chiar exista deja un precedent pentru externalizarea activitatilor OZN sensibile ale Ministerului Apararii. In anii nouazeci chiar Pope fusese implicat in lansarea unui studiu, pe atunci strict secret, privind OZN-urile, realizat de structurile militare de informatii, proiect avand numele de cod Condign. A fost o sarcina dificila, intrucat Ministerul Apararii declara, in mod constant, catre Parlament, mass-media si marele public, faptul ca OZN-urile prezinta pentru el doar un interes minor, fiind evaluate ca neavand "nicio semnificatie pentru aparare".
Daca proiectul Condign ar fi fost dezvaluit, efectul ar fi fost ca pozitia publica oficiala a ministerului privind OZN-urile ar fi aratat ca o minciuna; asa ca, in timp ce compartimentul ultra-secret de Informatii Militare (parte a Ministerului Apararii) a comandat studiul, munca in sine a fost realizata in afara Departamentului. Ca o masura suplimentara de securitate, in loc sa se lanseze un nou contract, a fost modificat un contract existent, scurtand astfel traseul hartiilor. Desi raportul final a fost declasificat in 2005 - e drept cu serioase portiuni innegrite - multe dintre documentele de lucru, ca si alte documente generate in timpul studiului, raman inca nedate publicitatii, iar unele dintre ele este putin probabil sa fie vreodata declasificate, chiar si intr-o forma "redactata".
Indiferent ce crede lumea despre OZN-uri - spune Pope - ca sunt nave spatiale extraterestre, un fenomen exotic plasmatic pe care stiinta nu-l intelege pe deplin (o sugestie cuprinsa in proiectul Condign), un avion spion rusesc, o drona, sau un avion deturnat si cu transponderul oprit, indreptandu-se spre Londra, ar trebui sa fim foarte prosti sa ignoram faptul ca exista dovezi solide ale unei activitati neobisnuite in spatiul aerian britanic, cu atat mai mult cu cat martorii sunt piloti sau operatori radar.
Deci, ca raspuns la intrebarea daca Ministerul Apararii investigheaza totusi, in secret, fenomenul OZN, Nick Pope spune ca spera "al naibii de mult" sa fie asa. Pentru ca, daca nu ar investiga, atunci Marea Britanie ar ramane vulnerabila la atacuri teroriste si la spionaj si poate - doar poate - va rata sa faca o descoperire care ar putea schimba lumea pentru totdeauna