MAGAZIN : Opinii despre extraterestri si despre standardele duble (Autor : DAN D. FARCAS)
Nick Pope, actualmente jurnalist independent, a fost, in perioada 1985-2006, angajat civil al Ministerului britanic al Apararii, fiind intre 1991-1994 sef al biroului in care erau investigate rapoartele OZN. Cartile si articolele sale l-au consacrat ca una dintre autoritatile ufologiei actuale. In 2011 el a fost invitat de guvernul Arabiei Saudite sa faca o expunere la Forumul Global al Competitivitatii, un eveniment similar Forumului Economic Mondial de la Davos. Tot acolo au mai fost invitati, ca vorbitori, fostul presedinte american Bill Clinton, fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, sau fizicianul Michio Kaku. Publicul de baza provenea din comunitatea de afaceri, cum ar fi reprezentanti ai companiilor Google, IBM, Boeing, Rolls-Royce sau Reuters.
Expunerea lui Pope privea implicatiile economice si financiare ale descoperirii vietii si civilizatiilor extraterestre. Prezentarea a fost bine primita la Riad, in schimb unii ufologi, mai ales adeptii teoriei conspiratiei, s-au revoltat. Ei au intrebat cum de a adus in aceasta ecuatie problema sordida a banilor? Pope a incercat sa raspunda criticilor sai printr-un articol, din care spicuim mai jos cateva argumente.
Exista nenumarate discutii privind consecintele sociale ale intalnirii cu o viata sau civilizatie extraterestra:
- Ar exista panica pe strazi?
- Care ar fi efectul asupra credintelor religioase, a ordinii politice, sau a viziunilor personale asupra lumii?
Dar aproape niciodata nu s-a vorbit despre implicatiile financiare. Pope propune mai multe scenarii.
Daca s-ar descoperi viata microbiana (sau echivalenta) in Sistemul Solar, ar exista beneficii potentiale imense in biotehnologie, inclusiv in domeniul armelor biologice. Misiunile spatiale vor apartine treptat sectorului privat, iar miliardarii vor fi dornici sa se implice.
- Cine e proprietarul omuletilor verzi?
Un alt scenariu ar fi descoperirea unei exoplanete pe care sa fie detectata viata prin analiza spectrala. In timp ce Uniunea Astronomica Internationala (IAU) are reguli privind numirea de obiecte ceresti, ei recunosc deschis ca nu detin un monopol in acest domeniu si ca oricine poate adopta orice nume ii place. Daca descoperirea s-ar face de catre un individ sau o companie, descoperitorii ar putea, teoretic, sa opteze pentru un nume gen Planeta Pepsi. Ar merita oare, sa zicem, pentru publicitate?
Un alt tip de intalnire - drag ufologilor - este accidentul OZN. Ce se intampla daca entitatea care dobandeste o astfel de epava nu este un stat national, ci o corporatie? Achizitionarea de tehnologii nepamantene este un motiv destul de bun pentru a tainui lucrurile. In raportul desecretizat Condign, dedicat fenomenului OZN, elaborat de Ministerul britanic al Apararii, se face o trimitere explicita la aplicatii militare noi.

(Va urma)