rfi.ro: Cine, cum si in cel fel mananca (Autoare: Ioana Silistraru)
Cate bordeie, atatea obiceiuri - suna o vorba romaneasca, cu un sambure de adevar, mai ales in ce priveste alimentatia. Obiceiurile alimentare au fost analizate de un institut fracez de profil in noua tari si a extras cateva concluzii interesante. Brazilienii prefera sa rontaie din cand in cand, francezii tin la cele trei mese pe zi, iar spaniolii prefera sa manance produse locale, pentru ca au mare incredere in alimentele produse in Spania.
Cele mai interesante concluzii ale studiului arata cat de mult depindem de clisee atunci cand vorbim despre alimentatie. Avem sau credem ca dispunem de raspunsuri universal valabile atunci cand ne referim la germani de pilda - un cliseu ar fi ca sunt, poate, printre cei mai sanatosi europeni. Ei bine, in Germania rata obezitatii este cea mai ridicata din Europa, afecteaza peste jumatate din populatie, cu un procent de 58%. Altfel, germanii mananca cel mai rar in cursul unei zile. Cum se poate citi o astfel de informatie - cel mai probabil calitatea alimentatiei conteaza foarte mult, precum si dimensiunea portiilor. In ce priveste numarul de mese zilnice, francezii mananca chiar si mai rar decat germanii, 3,6 prize alimentare pe zi, ceea ce inseamna ca s-a renuntat la gustarile cu paine calda si mezeluri ori branzeturi atat de iubite de generatiile mai vechi.
Cu siguranta ca un efect al vietii extrem de aglomerate pe care o au mai ales cei din mediul urban este absenta micului dejun. Se sare peste prima masa a zilei, desi nutritionistii sunt in unanimitate de acord ca este cea mai importanta masa a zilei si este ceea ce aduce organismului combustibilul necesar pornirii motorului. Stim toate aceste lucruri si totusi alegem sa nu tinem cont de ele. Studiul efectuat de specialistii francezi arata ca cei din cele noua tari analizate prefera sa ia cina. Tabloul obiceiurilor alimentare este completat de acele pauze de gustari - grignotage, cum spun francezii - acestia au o singura pauza pe zi, in medie, in schimb, brazilierii fac mai mult de doua pauze pe zi pentru o masa mai putin consistenta. Potrivit acestui studiu brazilienii mananca oricum cel mai des, de aproape 5 ori pe zi.
Americanii si rusii sunt cei care trateaza mancarea ca pe o simpla necesitate - mai mult de jumatate dintre acestia nu considera ca masa este altceva decat o simpla obligatie de a supravietui. Prin urmare si atitudinea fata de calitate si costuri este neutra. Obiectivul este, fireste, un cost cat mai redus pentru o alimentatie neutra. Tarile din Orientul Mijlociu au o alta cultura a hranei de zi cu zi - sunt tarile in care mancarea are cel mai important rol in prevenirea bolilor si, in general, in mentinerea starii de sanatate a organismului. Varietatea alimentelor si atitudinea conviviala sunt factorii cu cea mai mica importanta, pe de alta parte. Rezultatele studiului privind abordarea hranei in China mai darama un mit - se pare ca in Imperiu a manca bine, a avea o alimentatie echilibrata, atragea dupa sine si placerea de a manca, o componenta hedonista pe care nu credeam sa o regasim in cultura chineza.
Pretul este un factor important in alegerea alimentelor pe care le mancam. Francezii par sa fie natia cea mai preocupata sa procure alimente care sa coste cat mai putin. Peste 50 la suta dintre francezi considera ca bugetul alocat hranei este mult prea mare, raportat la venituri. De aici si atentia pentru promotii si cumparaturi inteligente. Pe de alta parte sunt preocupati si de calitatea hranei - 24% dintre francezi au dubii ca alimentatia este de buna calitate, la fel ca germanii. Asa cum spuneam, cei mai putin preocupati de calitate sunt americanii, rusii si britanicii, abordeaza ceva mai optimist chestiunea legata de calitate. Spaniolii au incredere peste 95% dintre ei ca produsele pe care le consuma sunt de calitate optima - iata natia cea mai optimista din acest punct de vedere. In plus, spaniolii sunt preocupati de toate criteriile expuse in studiu - calitatea hranei, asociata cu o alimentatie echilibrata, dar nu uita de buna dispozitie din jurul mesei si de varietate.