Magda Marincovici (Jurnalul National) : Copiii de la oras sunt mai grasi
Copiii romani sunt normoponderali, prevalenta supraponderalitatii este usor mai crescuta la fete decat la baieti si semnificativ mai mare in mediul urban fata de cel rural. Sunt principalele concluziile ale studiului realizat de Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica, in cadrul proiectului European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), coordonat de OMS. "Obezitatea copiilor este o problema importanta de sanatate, iar prevalenta ei este in crestere in intreaga lume, cu o tendinta alarmanta pentru Europa. Consecintele supraponderalitatii in timpul copilariei constau in boli cardiovasculare si diabet de tip II, probleme ortopedice si tulburari mintale, rezultate slabe la scoala si de o scadere a stimei fata de sine.
Prevalenta obezitatii s-a triplat in 2010 fata de 1980 (OMS). Din aceasta cauza, Romania si-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS", a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Prevalenta obezitatii este semnificativ mai mare in mediul urban fata de mediul rural si cel semiurban si de aproape de doua ori mai mare la baietii de 8 ani din Romania fata de fetele cu aceeasi varsta. 5% dintre copiii inclusi in studiu cu varsta de 8 ani sufera de subnutritie si peste 1%, de subnutritie severa. Prevalenta excesului de greutate in Europa (inclusiv obezitatea) la grupa de varsta de 8 ani a variat intre 22,1% (Belgia) si 49% (Italia) la baieti, iar la fete, intre 22,7% (Belgia) si 42,5% (Italia).