AmosNews: Grait-a ministrul (Autor: Octavian STIREANU)
Ministrul Cazanciuc nu rateaza nicio zi pentru a demonstra ca nu are ce cauta in aceasta functie.
La sedinta de bilant a Ministerului Public, el a indemnat procurorii sa faca unul dintre cele mai grave lucruri ce se pot petrece intr-un stat democratic: sa vanda lucrurile oamenilor pe care-i cerceteaza imediat dupa ce au pus sechestru pe ele. Legea va permite sa vindeti chiar la momentul sechestrarii, banii fiind depusi intr-un cont. Daca persoana este nevinovata, primeste banii inapoi. Dar statul nu mai cheltuiesti sume importante cu depozitarea si detinerea acestor bunuri, a declarat Cazanciuc.
Afirmatiile acestui personaj sunt de-a dreptul stupefiante. Prezumtia de nevinovatie, presupusa de Constitutie, este pulverizata demult in justitia romana. Dimpotriva, cei pe care procurorii pun gheara trebuie sa-si demonstreze nevinovatia.
Pe procedura indicata de ministrul Justitiei, insa, mai este pulverizata si garantia constitutionala a proprietatii. Cetateanul cercetat nu numai ca este declarat vinovat din momentul sechestrarii bunurilor sale, dar este si deposedat de avere, in numele acestei vinovatii!
Nu mai aduc in discutie aberatia spusa de ministru ca, dupa terminarea procesului respectiv, adica dupa 4-5 ani, cel in cauza si-ar mai putea primi inapoi, de la stat, banii sau bunurile sechestrate in cazul in care a fost gasit nevinovat. Nimeni nu mai poate spera asa ceva de la statul de drept basist.
Inteleg slugarnicia ministrului Justitiei fata de preocuparea sefei DNA pentru banii din bunurile sechestrate. Este subiectul ei preferat de la o vreme.
Obedienta ignobila a ministrului Cazanciuc ajunge, insa, sa torpileze niste principii constitutionale. Daca exista o lege care ar permite ce spune Cazanciuc, datoria lui ca ministru ar fi fost tocmai sa initieze de urgenta o procedura pentru eliminarea din text a respectivei aberatii. Or, ministrul nu numai ca o accepta, dar chiar si o promoveaza in public, indemnand floarea procuraturii sa mai puna o cizma apasata pe grumazul statului democratic.
Ceea ce se intampla in aceasta republica a procurorilor capata zi de zi proportii infricosatoare. Uluitoare nu este ofensiva de neoprit a celor care, avand catusele, conduc practic tara, ci tocmai lipsa de reactie a unei societati mistuita de atatea convulsii incat nu mai are resurse sa-si revendice public dreptul la demnitate.