Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Cabinetele medicale din mediul rural. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Stim cu totii ca oportunitatile de dezvoltare si conditiile de viata ale copiilor care provin din familiile din mediul rural continua sa fie mult inferioare celor din mediul urban.
Stim ca Romania continua sa aiba una dintre cele mai mari valori ale mortalitatii infantile dintre tarile europene.
Stim ca accesul dificil si insuficienta serviciilor de sanatate din mediul rural ( numarul de persoane / medic este de peste 6 ori mai mare in rural fata de urban si de 4 ori mai mare fata de media nationala, iar raportul intre numarul de persoane asigurate si numarul personalului medical auxiliar este mai mare de aproape 7 ori in rural fata de urban) alaturi de alti factori, face ca speranta de viata in rural sa fie cu doi ani mai mica fata de urban.
La momentul actual exista importante diferente de acoperire regionala cu personal medical.
Mai stim ca Ministerul Sanatatii prin Ordinul nr. 391/187/2015 al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a dorit sa stimuleze medicii de familie din rural sa isi continue activitatea sau pe tinerii medici sa deschida un cabinet in mediul rural.
Contrar intentiei ministerului, medicii din rural reclama reducerea sporurilor si ameninta cu inchiderea cabinetelor sustinandu-se ca noile reglementari, din cabinetele medicale din mediul rural sunt in proprietatea consiliilor locale, iar medicii de familie platesc diferite sume de bani sub forma de redeventa sau chirie pentru ca aceste spatii desi Codul civil prevede ca aceasta obligatie revine proprietarilor de drept sau administratorilor, care sunt consiliile locale.
Potrivit datelor prezentate de Asociatia medicilor de familie din mediul rural, pana in prezent, citez:
- din cei peste 4.500 de medici de familie care isi desfasoara activitatea in mediul rural, 3.340 de medici de familie primeau un spor, intre 10 si 30 la suta, dar alti peste 1.200 nu primeau nimic in plus.
In baza noului ordin, din cei aproximativ 3.340 de medici de familie care beneficiau de spor, peste jumatate nu vor mai primi nimic, iar la cealalta jumatate valoarea sporului se va injumatati.
Deci, in loc sa existe o stimulare care sa determine medicii sa lucreze in mediul rural, va exista o 'stimulare negativa', aceea de a parasi mediul rual, de a migra catre localitatile urbane sau de a emigra cu totul din tara. Autoritatile mizeaza pe faptul ca nu avem alte surse de finantare decat contractul cu casele de asigurari de sanatate si suntem nevoiti sa acceptam tot ce ni se impune - am incheiat citatul.
Consider ca ar trebui ca fiecare parlamentar in parte sa mearga in teritoriu sa verifice starea de fapt si ulterior sa propunem ministerului o rediscutare a acestui ordin impreuna cu societatea civila, sa se stabileasca noi criterii care sa fie relevante, masurabile si verificabile, sa fie sustinute si financiar, in mod corespunzator, care sa reprezinte cu adevarat o masura de stimulare a activitatii medicilor de familie din mediul rural sa-si dezvolte activitatea sau sa infiinteze noi cabinete.