Incotro ?

Pentru cei care nu ma urmaresc pe FB, aceasta postare: "Vad ca se tot vorbeste de un al doilea Razboi Rece. Poate voi nu l-ati trait. Eu l-am trait. Si am invatat ceva: pentru a fi jucat, jocul geopolitic implicat de asa ceva cere parteneri previzibili, si rationali. Lumea s-a aflat, in momentul crizei rachetelor din Cuba, pe pragul Holocaustului nuclear, pentru ca Moscova si-a pierdut capul si a actionat instinctiv. De atunci si sovieticii, si americanii, au avut grija sa stabileasca reguli, si sa le respecte. Asta chiar si atunci cand si-au tras-o reciproc pe sub masa.
Acum o parte, cea americana, a zis ca a venit vremea ei, ca vechile reguli pot fi aruncate la gunoi, iar lumea ori asculta de ei, ori e facuta bucati, in numele "democratiei". Si, precum cucul de la Cotroceni, a aparut in peisaj si nasul lui Putin, care spune: "S-avem pardon, dar suntem si noi pe aici. Iar daca va uitati putin in zare, vedeti si niste unii zambareti, cu ochii oblici. Ori jucam dupa reguli, ori nu ne mai jucam. Iar una dintre reguli este ca si interesele noastre sunt in egala masura legitime ca si interesele voastre. Se ciocnesc interesele? Negociem, discutam, ne intelegem, vedem noi ce si cum."
Sigur, Razboiul Rece a fost o mizerie. Dar ceea ce este acum depaseste orice limita a mizeriei geopolitice, morale si etice. SUA nu gestioneaza, de fapt, nimic, pentru ca sunt depasite de evenimente, au conducatori fara viziune, dincolo de orice standarde morale, militari corupti si dispusi sa faca orice le zice politicul, daca sunt lasati sa-si faca de cap, elite intelectuale lipsite de orice legatura cu realitatea, la randul lor imorale si corupte, si o societate strivita de saracie si de grija zilei de maine, incapabila sa se mai opuna puterii politico-militare.
Nici in Europa, nici la rusi nu este altcumva. Traim in epoca formelor fara fond, si a lipsei de orizont, de proiect. Da, SUA anilor 60 (momentul ei de glorie!) au inspirat o lume intreaga, pentru ca America era vie, credea in ceva, era sincera. Acum, ca si Europa, este o fantosa, un monument de ipocrizie, care nu mai inspira pe nimeni, nu mai convinge pe nimeni.
Rusia, si cu atat mai putin China, nu au cum lua locul SUA din anii 60, nu se pot constitui intr-o alternativa la actuala America, nu pot fi un exemplu de urmat. Am sperat ca Europa poate fi acel model de globalizare de care avem nevoie. Dar a cazut in mainile unei Germanii inepte si lipsite de suflet, care ne propune drept proiect de viitor incadrarea deficitului structural in limita maxima de 2% din PIB. De ce ai visa la asa ceva? De ce ai lupta pentru asa ceva?
Meseria mea de inginer m-a invatat un lucru: fenomenele tranzitorii sunt cele mai periculoase. Sunt greu de descris, sunt greu de reglat si de anticipat, lucrezi cu informatii incomplete. In relatiile internationale suntem intr-o astfel de faza tranzitorie. Nici macar nu stim spre ce ne duce, pentru ca o lume bipolara, sau o lume multipolara, sunt doua realitati fundamental diferite, cu reguli diferite de functionare. Cert este un singur lucru: momentul unipolar al Americii s-a terminat. N-a rezolvat nimic, a generat mai multe probleme, fara sa rezolve niciuna, si a costat cat nu face. Mai ales in vieti omenesti. Si asta este cel mai tragic bilant, dupa care vor fi judecate SUA..."

Sursa : Blogul lui Constantin Gheorghe, Constiinta unui Liberal de stanga