www.sanatate.bzi.ro informeaza: Femeile care s-au luptat cu cancerul la san au posibilitatea de a ramane insarcinate fara nicio problema si sa dea nastere unui copil sanatos, informeaza Daily Mail.
Initial, cercetatorii s-au temut ca sarcina ar putea determina cresterea nivelului de estrogen din organism, iar cea mai comuna forma de cancer sa reapara. Cu toate acestea, noile cercetari prezentate la Conferinta Europeana a Cancerului la san de la Viena au stabilit ca o femeie cu cancer la san poate sa ramana insarcinata, chiar si in cadrul primilor doi ani de la stabilirea diagnosticului.
Mai mult decat atat, studiile au aratat ca femeile care au dat nastere unui copil supravietuiesc mai mult decat cele care nu au avut o sarcina. Insa pentru a stabili cu exactitate acest fapt, sunt necesare mai multe studii.
Estrogenul este un hormon feminin care stimuleaza evolutia cancerului la san prin declansarea unei proteine speciale in celulele canceroase. Dr. Hatem Azim Jr., un reputat medic oncolog, si colegii sai de la un Institut din Bruxell au realizat un studiu in urma analizei a 14 studii anterioare care au demonstrat ca este sigur ca femeile cu cancer la san sa procreeze. Cu toate acestea, studiul nu a fost capabil sa arate daca acest lucru este posibil si in cazul femeilor cu receptor pozitiv de estrogen.
Cercetatorii au analizat 333 de femei, cu varste cuprinse intre 21 si 48 de ani, al caror receptor de estrogen (negativ sau pozitiv) si rezultatul bolii era cunoscut. Cele 333 de femei au fost comparate cu alte 874 de femei cu cancer la san, dar care nu au avut copii. Dupa o perioada de cinci ani de la sarcina, in cazul a 30% dintre femeile care au participat la studiu cancerul a recidivat.
Dr. Azim a subliniat ca "frecvent, femeile cu o istorie de cancer la san, atunci cand raman insarcinate sunt sfatuite sa faca un avort de teama ca ducerea pana la capat a sarcinii ar putea avea un efect negativ asupra rezultatului bolii. Noi am descoperit ca acest lucru nu este adevarat si ca rezultatul este similar indiferent daca sarcina a fost finalizata sau nu".
Totodata dr. Rachel Greig a precizat "ca acest studiu ar putea oferi femeilor cu cancer la san siguranta ca pot avea un copil dupa terminarea tratamentului".