DESCOPERA.ro: 5 mari enigme ale planetei Pamant
Unde e xenonul?
Atmosfera Pamantului este formata dintr-un amestec de gaze: predomina azotul (78,09%), exista o cantitate semnificativa de oxigen (20,95%), apoi dioxid de carbon (0,035-0,039%) si diverse alte gaze. Printre aceste "alte gaze" se numara asa-numitele gaze rare, gaze nobile sau gaze inerte, denumite astfel pentru ca au reactivitate chimica foarte scazuta, nu formeaza combinatii chimice cu alte substante. Gazele rare se gasesc in atmosfera in proportii diferite, cel mai abundent fiind argonul (0,93% - mult mai abundent decat dioxidul de carbon); celelalte gaze rare sunt heliul, neonul, kriptonul, radonul si xenonul.
De multa vreme oamenii de stiinta observasera ca era o problema cu xenonul: concentratia lui im atmosfera terestra este cu 90% mai mica decat ar fi de asteptat, conform calculelor.
In atmosfera planetei, gazul nobil numit xenon se gasescantitati
O ipoteza foarte recent publicata de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Jilin din Changchun, China, sugereaza ca xenonul ar fi ascuns in nucleul planetei, fiind combinat chimic cu fierul si nichelul din care e alcatuit in cea mai mare parte "miezul" Pamantului. Cu toata reactivitatea lui scazuta, xenonul ar putea, in anumite conditii speciale de presiune si temperatura, sa reactioneze chimic cu alte elemente. Calculele si experimentele cercetatorilor chinezi arata ca, la temperaturile si presiunile uriase existente in nucleul Pamantului, xenonul ar putea reactiona atat cu fierul, cat si cu nichelul; cea mai stabila dintre moleculele formate ar fi alcatuita dintr-un atom de xenon si 3 atomi de fier - XeFe3 - sau dintr-un atom de xenon si 3 de nichel - XeNi3.

Dar, de fapt, din ce e format nucleul?

Faptul ca stim ca xenonul care lipseste din atmosfera planetei ar fi ascuns in nucleu nu lamureste totusi, nici pe departe, toate misterele legate de acest nucleu. Se intelege ca nimeni n-a ajuns acolo ca sa vada cum arata lucrurile la fata locului, asa ca tot ceea ce stim a fost dedus din rezultatele multor masuratori legate de densitatea planetei, de magnetismul ei si alte insusiri specifice, analizate cu tehnici sofisticate, precum si din rezultatele unor experimente ce recreeaza presiunile si temperaturile uriase din miezul Pamantului.
Oricat de ciudat ar suna, nucleul e compus, se crede, din doua straturi: un "nucleu intern" si un "nucleu extern". Cel intern ar fi solid - sau, in orice caz, se comporta ca un solid - , avand o raza de cca. 1220 km si o temperatura de cca. 5430 grade Celsius. Nucleul extern ar fi un strat lichid, topit, cu o grosime de 2266 km, cu temperaturi intre 4400 si 6100 grade Celsius.
Se considera ca atat nucleul intern, cat si cel extern sunt alcatuite dintr-un aliaj de fier si nichel(adica un "amestec" fizic al celor 2 metale, nu o combinatie chimica, la nivel molecular); in nucleul extern s-ar mai gasi, cred autorii unui studiu publicat in 2011, si alte elemente, precum oxigen si sulf. Recenta ipoteza prezentata mai sus - ca in structura nucleului terestru ar fi prezent si xenonul, si inca in combinatii chimice cu fierul si nichelul, arata cat de departe suntem inca de a sti totul despre miezul fierbinte al Terrei. Si suntem la fel de departe si de a sti totul despre campul magnetic al Pamantului, care este generat tocmai de acest nucleu si care, printre alte caracteristici, o are si pe aceea de a-si inversa din cand in cand polaritatea - o dinamica pe care oamenii de stiinta nu au descifrat-o inca.