MAGAZIN: OZN cu fotbal si par de inger (Autor : DAN D. FARCAS)
(continuare)
Trabucuri pe cer
Jocul a fost suspendat pentru ca spectatorii au vazut ceva pe cer, a scris arbitrul in raportul de meci. In multime a fost si Gigi Boni, un suporter pe viata al echipei Fiorentina.
- Imi amintesc ca am vazut clar aceasta priveliste incredibila, spune el. Descrierea lui, care vorbeste despre mai multe obiecte, difera putin de cea a lui Magnini :
- Ele se miscau foarte repede, apoi s-au oprit. Totul a durat cateva minute. Eu le-as descrie ca semanand cu niste trabucuri cubaneze. Imi aminteau de trabucurile cubaneze prin felul in care aratau.
In decursul anilor, Boni a retrait in minte de multe ori acea zi :
- Cred ca au fost extraterestre. Asta e ceea ce cred eu si nu exista nicio alta explicatie pe care sa mi-o pot da.
Un alt jucator, Romolo Tuci, inca vioi in pofida celor bine peste 70 de ani, era si el de acord:
- In acei ani toata lumea vorbea despre extraterestri, toata lumea vorbea de OZN-uri, iar noi chiar am avut o asemenea experienta, i-am vazut, i-am vazut in mod direct, de-adevaratelea.
Incidentul de la stadion nu poate fi pur si simplu interpretat ca o isterie in masa. In plus, au fost vazute numeroase OZN-uri si in mai multe alte orase din Toscana, in acea zi, ca si in cele care au urmat. Potrivit unor martori oculari, a mai fost observata pe cer si o raza de lumina alba, venind dinspre Prato, la nord de Florenta.
Birourile ziarelor au fost asaltate cu apeluri telefonice. Un student in inginerie, Alfredo Iacopozzi, a spus ca a observat, impreuna cu alte persoane, mai multe perechi de obiecte care zburau. Primele doua au fost ca niste pescarusi in zbor. La scurt timp a venit a doua pereche: fiecare ca o picatura de apa care sta sa cada. A treia pereche, observata tot cu binoclul, semana cu niste palarii chinezesti. Cand treceau deasupra orasului, obiectele incetineau, ca apoi sa tasneasca spre est, disparand in cateva secunde. La sfarsit, dupa cateva bile albe, a inceput sa cada ceva ca o ninsoare, din fire rare si subtiri, care semanau cu vata de zahar.
Ceea ce a impresionat cel mai mult pe florentini, dupa survolul misterioaselor obiecte, au fost acesti fulgi albiciosi, similari cu vata, care au cazut din cer, acoperind case, peluze si campuri. Substanta misterioasa se volatiliza in scurt timp, iar in contact cu mainile chiar mai rapid.
Roberto Pinotti, presedintele asociatiei Centro ufologico nazionale (CUN) din Italia, povesteste:
- Pe atunci ziarele vorbeau despre vizitatori veniti de pe Marte. Desigur, acum stim ca nu e asa, dar putem trage concluzia ca a fost un fenomen inteligent, un fenomen tehnologic si un fenomen care nu poate fi legat de nimic ce stim pe Pamant. Este un fapt ca, in acelasi timp cu observarea OZN-urilor, la Florenta a cazut din cer o substanta ciudata, lipicioasa. Ufologii numesc aceasta substanta par de inger. E un fenomen care a fost observat si in mai multe alte ocazii similare. Singura problema este ca, dupa o perioada scurta de timp, substanta se dezintegreaza.
Pinotti a asistat el insusi la strania aparitie, ca un baiat de 10 ani:
- Imi amintesc ca am vazut, in plina zi, acoperisurile caselor din Florenta acoperite de aceasta substanta alba, timp de o ora, dupa care, ca si zapada, ea s-a evaporat. Nimeni nu stie ce legatura este intre aceasta substanta ciudata si OZN-uri.
Descrisa in diverse moduri de martori, ca fiind similara cu vata sau cu panzele de paianjen, substanta era greu de colectat, deoarece se dezintegra la contact; dar unii oameni erau decisi sa afle ce anume era. Unul dintre ei a fost Giorgio Batini, jurnalist la ziarul florentin La Tara. In 2003, la varsta de 81 de ani, el a declarat, la un program de televiziune italian, Voyager, ca in acea zi a primit sute de apeluri telefonice despre observarea aparitiei. Din birourile ziarului, aflate in centrul orasului, vederea cerului era blocata de Catedrala, asa ca Giorgio spunea ca a mers pana la cel mai inalt punct al cladirii in care se afla, pentru a vedea despre ce se tot vorbeste. Isi reamintea ca a zarit niste bile stralucitoare care se deplasau rapid spre cupola Catedralei.
Plecat sa investigheze fenomenul, in afara orasului, Batini a dat de o padure de brazi acoperita de aceste fire. El a adunat mai multe mostre, rulandu-le pe un bat de chibrit, apoi le-a dus la Institutul de Analiza Chimica de la Universitatea din Florenta. Cand a ajuns acolo a aflat ca mai multi facusera la fel ca si el.
(Va urma)