Moshemordechai.ro : Sa terminam cu incetatul stopatului opririlor

In Republica Isterica Romania nu mai poti formula opinii decat asumandu-ti niste riscuri. Pentru ca atunci cand indraznesti sa enunti o opinie devii imediat suspect. Ai ceva personal cu omul ( daca ai o parere critica despre o decizie a cuiva), te-au pus dusmanii lui ( voi, manelisti, ce multe stiti!), esti platit de niste cercuri oculte, ai interese dubioase, esti basist, esti neam-prost, faci nu stiu ce jocuri etc. etc. etc. De ce se intampla asta? Pentru ca de cele mai multe ori multi emitenti de opinie chiar se afla intr-una din situatiile enumerate. Nu intotdeauna.
Exista, apoi, al doilea aspect. Orice spui devine ideologic interpretabil. "M-am imbatat ca porcul" nu mai e un simplu enunt, o constatare nuda, ci o teza complexa care trebuie dezbatuta, analizata, disecata. Chiar daca afirmatia ta doar constata ca mergi in zig-zag, dai "saru’mana" la pereti si petreci ceasuri intregi cu wc-ul in brate, pentru ca, intr-adevar, esti beat-ca-un-porc ( intre noi fie vorba, n-am vazut niciodata un porc beat; doar oameni beti ca porcii!) , asta n-are nicio importanta. Afirmatia ta, ai sa descoperi, are un ridicat continut ideologic. Pentru ca fie faci aluzie la capitanul marii drepte, care e prieten cu mahmureala, fie lovesti in stanga sugerand ca redistributia bogatiei nationale nu functioneaza si de aia se apuca cetatenii de beutura.
Avem o afirmatie a ministrului sanatatii, Nicolaescu. Acesta sustine ca intentioneaza sa sisteze "finantarea spitalelor private din banii statului". Punct. Asta e tot ce spune actualul ministru al sanatatii, care altfel imi e simpatic ca bolile venerice. Atat a trebuit! Gata zarva! Mai mult nu le-a trebuit amantilor dreptei ca sa constate ca Nicolaescu e bolsevic, iar prietenilor stangii ca sa constate ca e nazist. Si abia a inceput. Vorbim despre un castron cu multe jumari asa ca tambalaul nu se va opri aici.
Ce spune, de fapt, Nicolaescu? Poate intereseaza, totusi, pe cineva. Ministrul Sanatatii nu vorbeste despre nedecontarea serviciilor medicale pe care clinicile private le-ar presta catre asiguratii sistemului de asigurari de stat, ci despre incetarea finantarii. Chestiune cu care n-am nicio problema. Clinicile private, daca tot vor sa fie private si generatoare de vile si masini bengoase, sa se faca pe banii viitorilor proprietari de vile si masini bengoase. Ideal ar fi ca toate afacerile private sa se faca privat si nu mulgand de la stat, dar "ideal" era doar o marca de detergent pe vremea lu’ Ceausescu. La noi regula e ca, de fapt, marile afaceri private, de orice fel, se fac cupland matul privat la tata statului; privatul are unicul merit de a fi bine conectat politic si priceput manipulator de parandarat. De ce n-ar fi la fel si la sanatate?
Una peste alta, Nicolaescu nu cere un lucru anormal, nefiresc si daunator.
Lucru si mai interesant, printre primii care s-au grabit sa-l stranga de glanda pe Nicolaescu e social-democratul Liviu Dragnea. Adica Nicolaescu, liberal, propune o masura mai degraba aplecata spre stanga, iar stangistul Dragnea o critica si vrea mai la dreapta, ca-i sta de-a curmezisul. Ca in ziua de azi nici ideologiile nu se mai fac din bumbac din ala bun, ci tot din fas.
O fi buna reforma, om fi toti de acord ca trebuie acoperite gaurile din buzunarul statului, dar nu alea din care sug ai nostri. Vorba lui nea Stere, care intrebat de nea Matreata "si pacientii ce face, bre?" raspunde intelept si omniscient: "pacientii moare, da-i dracu’!" .