Cotidianul.ro: Trei dosare grele care l-ar putea infunda pe Basescu. Mihai Gadea le-a prezentat in editia de luni a emisiunii Sinteza Zilei

Mihai Gadea a prezentat in editia de luni a emisiunii Sinteza Zilei, Antena3, motivele pentru care presedintelui Traian Basescu ii este frica de justitia independenta.
Primul motiv ar fi redeschiderea dosarului ALRO, care a fost inchis in ianuarie 2010 de DIICOT, DNA-ul fiind singura intitutie care poate il poate redeschide.
Dosarul ALRO a fost deschis in 2007. Motivul - suspiciuni de subminare a economiei nationale. Timp de 3 luni, procurorii de la Parchetul General au interceptat oameni politici, straini si afaceristi. Anchetatorii voiau sa afle daca grupul Marco, cel care detinea fabrica ALRO, si-a dezvoltat retele de sprijin la cel mai inalt nivel pentru obtinerea de contracte si energie ieftina. Interceptarile insumeaza acum 42 de dosare si arata legaturi importante intre asociatii de la ALRO si lumea politica.
Al doilea dosar care il sperie pe presedinte este Dosarul Flota. Acesta este cel mai cunoscut caz in care Daniel Morar a invocat imunitatea prezidentiala. Cauza a fost pusa la pastrare dupa ce procurorul sef la DNA a invocat in mod fals ca Traian Basescu se bucura de imunitate si nu poate fi cercetat, chiar daca imunitatea presedintelui este, potrivit Constitutiei, identica cu cea a parlamentarilor, care prevede ca "deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului".
Mai mult, Daniel Morar este cel care la sfarstitul anului 2005, dupa ce ICCJ a returnat rechizitoriul Flota la DNA, pentru "neregularitatea actului de sesizare a instantei" (lipsa semnaturii procurorului sef al DNA de pe rechizitoriu) nu s-a conformat dispozitiei instantei de a semna rechizitoriul si a-l returna instantei de judecata.
Dosarul Mihaileanu este o alta mare problema a presedintelui. Dosarul privind casa din Mihaileanu a disparut. Informatia a iesit la iveala dupa ce Jurnalul National a solicitat Primariei Capitalei verificarea documentelor care au stat la baza repartizarii imobilului din strada Mihaileanu, nr.2. Potrivit Jurnalului National, existau mai multe suspiciuni legate de veridicitatea declaratiilor publice facute in acest caz, cat si temeinicia solutiei de neincepere a urmaririi penale, data de Parchetul General in anul 2005. La aceasta solicitare, Primaria Generala a raspuns ca nu poate da curs solicitarii, deoarece dosarul imobilului din Mihaileanu a disparut din arhiva Primariei.
Surse din primarie spun ca aceste acte ar fi disparut atunci cand Traian Basescu a plecat de la Primaria Capitalei, in anul 2004. Adriean Videanu, care i-a succedat la Primariem nu ar mai fi gasit aceste documente in dosarul imobilului, iar Parchetul a dat NUP fara ele.