Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Sa pretuim MUNCA! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Sarbatorim peste 2 zile, la 1 Mai, Ziua internationala a muncii. Dincolo de traditia iesirilor la iarba verde in aceasta zi libera, trebuie sa ne amintim ca 1 Mai este ziua in care sarbatorim munca si pe cei care muncesc, care isi castiga traiul in mod cinstit, pe cei harnici, pe cei care prin munca lor de zi cu zi fac ca Romania sa fie mai bogata, deoarece asa cum spunea Mihai Eminescu:
- Bogatia unui popor nu sta in bani, ci in munca!
Munca este una dintre valorile fundamentale ale vietii sociale, care prin creativitate, eficienta si moralitate caracterizeaza viata si evolutia umana. Romanii au fost intotdeauna recunoscuti ca fiind un popor harnic, insa intelegea total gresita a vremurilor pe care le traim ca oferind oportunitati de a obtine peste noapte bani, putere si faima fara munca sustinuta, pare a rasturna ierarhia valorilor. Insa nu trebuie sa uitam, si mai ales sa-i invatam pe tineri cultura muncii: faptul ca munca nu este o injosire si nu este o obligatie impusa de altii, ci munca trebuie apreciata ca o resursa, un factor de profit care intoarce efortul si energia investita in crestere personala, profesionala, de motivatie, dezvoltare si sansa de reusita in viata. Si subliniez ideea ca vorbesc despre munca cinstita, corecta si facuta cu pasiune si daruire, cea care sta la baza progresului social si care genereaza resurse pentru oameni si societate.
Noi, ca social-democrati, respectam si pretuim munca, iar faptele noastre stau dovada. Inca de la preluarea guvernarii, mai precis in cei trei ani pe care i-am marcat in aceasta saptamana, am cautat solutii prin care sa valorizam si sa stimulam munca: am reintregit salariile taiate in mod abuziv, am marit salariul minim pe economie, am deblocat angajarile in domenii cheie precum educatia sau sanatatea, am stimulat tinerii sa investeasca in agricultura, am crescut salariile profesorilor debutanti si medicilor rezidenti pentru a-i face sa ramana in sistemul romanesc. De asemenea, am vizat masuri pentru crearea locurilor de munca: am creat schema de ajutor de stat pentru firmele private care creeaza minim 20 noi locuri de munca, am extins facilitatile rezervate tinerilor la deschiderea primei firme pentru toate persoanele debutante in afaceri, am redus CAS-ul la angajator - ceea ce inseamna o povara fiscala diminuata care va duce la crearea mai multor locuri de munca, am decis scutirea profitul reinvestit, am inceput implementarea programului Garantii pentru tineri, care va asigura oricarui tanar cu varsta sub 25 de ani, inclus in proiect, o oferta de angajare de calitate.
Ceea ce ne dorim este ca, in cele din urma, in Romania oamenii sa poata avea un trai decent din munca cinstita, iar solutia pentru dezvoltarea Romaniei tine de tot ce inseamna stimularea muncii. Citandu-l pe Nicolae Iorga afirm ca:
- Tara noastra are, inainte de toate, o datorie: aceea de a munci. Munca, adevarata si spornica, nu se poate face decat prin solidaritate nationala!