Csid.ro: Mihaela Bilic ne spune Povestea porcului
Pentru ca suntem in perioada Craciunului si a Anului Nou si pentru ca sunt nutritionista, simt nevoia sa aduc in atentia voastra un bun prieten al omului: porcul. In traditia romaneasca, porcul era prezent in fiecare gospodarie si acest obicei nu trebuie sa dispara.
Legatura dintre om si porc a inceput cu 5000 de ani inainte de Christos, fiind unul dintre primele animale domesticite.
Obiceiul lui de a rama dupa radacini ajuta la afanarea solului, iar faptul ca este omnivor (mananca orice) il face usor de hranit cu toate resturile menajere.
Porcul este comestibil in proportie de suta la suta, de la rat pana la varful cozii, orice bucatica din el poate fi transformata in preparate delicioase. Din necesitatea de a conserva si pastra carnea de porc, a aparut in Franta secolului al XV-lea notiunea de mezeluri, produse uscate, afumate si sarate ce concentreaza gustul si sporesc savoarea.
Carnea de porc e cea mai raspandita carne de consum (40 la suta din productia totala de carne, fata de 29 la suta pentru pui si 25 la suta pentru vita) si milioane de pamanteni din America pana in Thailanda il mananca.
Surprinzator sau nu, China se afla pe primul loc, cu 52 de milioane de tone pe an, adica dublu fata de Europa. Englezii au costita (bacon) ca parte integranta din micul dejun, spaniolii au facut celebru jambonul de Serrano si chorizo, americanii sunt innebuniti dupa coaste, iar popoarele germanice nu concep berea fara carnati.
Pana in secolul al XX-lea, cand s-a trecut la cresterea intensiva, carnea de porc era un produs pentru sezonul rece (toamna-iarna), fapt regasit si in obiceiurile romanesti unde se sacrifica porcul inainte de Craciun.
Pentru ca nu e supus la muncile campului, porcul are carnea mai frageda. Pentru ca nu rumega precum vita, capra si oaia, porcul are o grasime cu mai putini acizi grasi saturati, deci mai sanatoasa. Nu e de mirare ca putem consuma cu placere slaninuta frageda de porc: contine acizi grasi mono si polinesaturati, inclusive ALC (acid linoleic conjugat), asemanator uleiului de masline.
Metodele moderne de crestere a porcilor cu hrana bazata pe cereale, porumb si soia au dus la o scadere cu 30 la suta a continutului de grasime din carne. In plus, porcul poate fi sacrificat la orice varsta, nu e nevoie de o crestere fortata practicata ca la pui.
Avantajele nutritionale ale consumului de carne de porc sunt departe de a fi terminate:contine 28-30 % proteine de inalta calitate, cu putere satiogena crescuta (tin de foame); e bogata in vitamine din grupul B si in minerale cu bioeficienta ridicata, are un aport caloric redus (sub 200 cal/100 g) si contine acele calorii negative care ajuta la slabit.
Mineralele de origine animala se absorb si sunt utilizate de 3-5 ori mai bine decat cele de origine vegetala; carnea este o sursa importanta de fier, magneziu, fosfor, seleniu, zinc. Carnea nu contine glucide si fibre; de aceea, se mananca alaturi de o garnitura si o salata, pentru a obtine o masa echilibrata.
Cat despre riscul contaminarii cu parazitii de tip trichinella, acesta este foarte scazut, mai ales daca respectam regulile de igiena si gatim corect carnea. Asemanarile dintre om si porc sunt mai multe decat am vrea sa recunoastem. Nu intamplator folosim insulina porcina la tratamentul persoanelor cu diabet, iar corneea si valvele cardiac pentru transplant se iau tot de la porc.
Si pentru ca iarna abia incepe, sper ca aveti acum suficiente argumente ca sa puneti carnea de porc la loc de cinste pe mesele voastre!