Ziua internationala de lupta impotriva cancerului ovarian a fost marcata, miercuri, pentru prima data in Romania, pentru a atrage atentia asupra necesitatii ca femeile sa mearga la control.
"In fiecare an, in intreaga lume sunt diagnosticate 224.747 de cazuri noi, incidenta acestei boli fiind de 6,3 la suta de mii de locuitori", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, adaugand ca numarul deceselor ajunge la 140.163.
In Romania sunt raportate anual 1.686 de cazuri noi, avand o incidenta de 9,4 cazuri la suta de mii de locuitori, si 981 de decese.
Dr. Dana Stanculeanu de la Institutul de Oncologie Bucuresti a aratat ca boala nu este manifesta, nu are simptome specifice si femeile vin tarziu la medic. Intre factorii de risc se afla absenta sarcinilor, stilul de viata, obezitatea, varsta inaintata, menopauza tardiva.
Ea a evidentiat ca, in Romania, boala reprezinta cea de a cincea forma de cancer ca frecventa la femei cu o incidenta de 50% mai mare decat media mondiala.
Exista trei tipuri de cancer ovarian, cea mai frecventa fiind carcinomul epitelial, care se dezvolta din celulele de la suprafata ovarului, a doua forma - tumorile cu celule germinale care se dezvolta din celulele ovariene ce produc ovulele, iar a treia forma, mai rara, o reprezinta tumorile stromale.
Varsta la care apare boala este intre 40 si 50 de ani si intre 60 - 70 de ani, dupa cum a spus dr. Stanculeanu.
Ca multe alte forme de boala, cancerul ovarian poate avea o evolutie buna daca este depistat din timp, a subliniat dr. Stanculeanu. "Atunci cand este depistat din timp, in faza incipienta, cand inca este localizat numai in ovar, supravietuirea la cinci ani se situeaza in zona prognosticului optimist", a subliniat medicul.
Potrivit specialistului, femeile din Romania au acces la tratament. Medicul a precizat ca terapia tintita este cea mai noua si reprezinta o solutie pentru imbunatatirea evolutiei bolii.
O alternativa pentru a avea acces la cele mai noi tratamente o reprezinta studiile clinice, dar femeile nu prea accepta aceasta solutie nestiind despre ce este vorba.