DeCeNews : Universitatile pregatesc proteste la adresa Guvernului

Decizia de reducere a fondurilor de cercetare cu 50 la suta a revoltat mediul universitar. Cercetatorii au solicitat ministerului de resort clarificari cu privire la intentia de a diminua granturi aflate in derulare si de a amana inceperea finantarii pentru granturile castigatoare din competitia 2012.
Universitatea din Bucuresti ar putea sa isi declare, miercuri, sprijinul pentru membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice, care au demisionat in bloc, in semn de protest la decizia ministerului. Din informatiile DeCe News, mai multe universitati pregatesc proteste similare.
Cercetatorii considera ca demisia membrilor CNCS este un semnal de alarma. Autoritatile nu au explicat de ce au hotarat reducerile, nici nu au fost anuntate criteriile dupa care s-au operat taierile. de fonduri. Diminuarea bugetelor afecteaza atat cercetatorii, cat si universitatile, care raman fara o sursa importanta de finantare.
Mediul academic va contesta lansarea unor noi proiecte, evaluate de experti romani, in timp ce sunt blocate proiectele in derulare, evaluate de comisii internationale, a caror obiectivitate nu poate fi contestata.