Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Masuri in raport cu atacurile teroriste de la Paris. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Asa cum stiti, seria atacurilor teroriste extrem de sangeroase asupra populatiei civile de la Paris au provocat consternare in toata lumea civilizata, in statele Uniunii Europene, inclusiv in tara noastra, deschizand o etapa de intensificare a actiunilor Occidentului impotriva retelei teroriste ISIS, dar si de maxima responsabilitate in ceea ce priveste gestionarea problemei refugiatilor si combaterea ideologiile radicale de orice fel. Ca membru al grupului parlamentar de prietenie cu Franta, dar si din pozitia de membru al Adunarii Parlamentare a NATO, tin sa precizez ca se impune, pe langa sustinerea mai hotarata a aliatilor nostri in destructurarea retelelor jihadiste din Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu, elaborarea unui set de masuri care sa ne asigure ca razboiul impotriva terorii si intolerantei este castigat de fortele democratice si pe frontul intern â€" in interiorul granitelor UE si ale Romaniei.
Apreciez in acest sens ca, alaturi de suferinta pe care o mana de fanatici au provocat-o cu mitraliera in inima Europei, lovitura cea mai grea pe care acestia o pot inca dezlantui asupra valorilor occidentale ale democratiei si tolerantei, este radicalizarea europenilor, sporirea recrudescentei gruparilor neo-fasciste, islamofobe, care la randul lor pot favoriza prin climatul de ura astfel instituit, alimentarea cu noi recruti ai ISIS din randul milioanelor de musulmani care traiesc pasnic in Europa, dar si din randul refugiatilor. Facand referire la refugiati, in acest context geopolitic si umanitar deosebit de sensibil, cand Franta si Europa sunt indoliate, dar si cand cifra victimelor conflictului din Siria a depasit 250.000 de morti â€" indeosebi civili neinarmati, ar fi o mare eroare sa se permita acreditarea ideii ca sirienii care se refugiaza tocmai de teroarea care a lovit si la Paris, sunt niste agresori care vin in Europa ca sa comita atentate, dupa cum incearca politicienii demagogi.
In tara noastra locuiesc in buna convietuire cateva mii de arabi, in special de origine libaneza si siriana, care se adauga unei importante comunitati musulmane traditionale ce numara in jur de 65.000 de membri, grupati indeosebi in zona Dobrogei. Tara noastra a intretinut relatii foarte bune cu multe state ale Orientului Apropiat si Orientului Mijlociu si ii amintim aici pe cei aproape jumatate de milion de studenti provenind din tarile arabe care au studiat in universitatile romanesti in special in deceniul 80. Este de prisos sa mai amintim aici cat datoreaza civilizatia umana descoperirilor stiintifice din perioada Renasterii islamice (sec. al VII-lea si al XIII-lea), sau cum ar arata matematica fara cifrele arabe.
Cu toate acestea, pe fondul indignarii fata de tragedia de la Paris, au inceput sa apara manifestari foarte grave care contribuie la inflamarea situatiei. Spre exemplu, in noaptea de vineri spre sambata, tabara de refugiati Calais a fost cuprinsa de flacari, fiind indicii ca acest act s-ar fi comis ca razbunare pentru atacurile asupra stadionului Stade de France si asupra celorlalte tinte lovite din centrul capitalei Frantei. Totodata, in tara noastra un politician foarte nociv si anti-democrat continua seria declaratiilor iresponsabile si instigatoare, in vadita tentativa de a castiga simpatizanti, cerand expulzari si respingerea refugiatilor. Aceste mesaje sunt dublate in mediul virtual de mesaje care instiga public, inclusiv la genocid, incitand la ura si discriminare, infractiuni prevazute de Codul penal la art. 368 si 369. Acest tip de manifestari reprezinta o vulnerabilitate serioasa in aceste momente si trebuie tratate cu toata rigoarea legii penale.
Domnilor colegi, institutiile Statului roman trebuie sa actioneze cu deosebita vigilenta in preajma acestui atac terorist, sa acordam sprijin aliatilor francezi si celorlalti parteneri din NATO, dar totodata sa nu uitam principiile care afirma drepturile si libertatile fundamentale, respectul pentru demnitatea si valoarea persoanei, cat si manifestarea tolerantei si convietuirii in pace si prietenie a oamenilor, indiferent de nationalitate sau confesiune. Este necesar in aceste momente ca la nivel guvernamental, prin intermediul ministerelor de resort si a structurilor specializate, inclusiv prin Directia Nationala de Prevenire si Combatere a Terorismului, sa se pregateasca masuri in vederea sporirii gradului de securitate pe teritoriul Romaniei in ceea ce priveste posibilele amenintari teroriste, dar si cu privire la informarea corecta a populatiei in raport cu aceste evenimente si combaterea oricaror excese si incitari, care nu fac decat sa sporeasca gradul de pericol.