MAGAZIN: Edward Snowden si OZN-urile (Autor: DAN D. FARCAS)
Partea a II-a
Arta inselatoriei
Principala dovada sugerand manipularea rapoartelor OZN si a credintei in OZN-uri consta in faptul ca prezentarea, provenind de la agentia britanica de spionaj GCHQ, poarta titlul "Arta inselatoriei: instruirea pentru o noua generatie de operatii on-line sub acoperire" (The Art of Deception: Training for a New Generation of Online Covert Operations), ceea ce ar putea fi si operatii de musamalizare a fenomenului OZN, ori de manipularea convingerilor despre OZN-uri. Materialul a fost produs de catre o unitate numita "Grupul reunit de cercetare in informatii privind amenintarile" (JTRIG - Joint Threat Research Intelligence Group) in scopul unor prezentari in Statele Unite, la Agentia Nationala de Securitate (NSA) si la alte agentii.
Pe langa trimiterile la OZN-uri, prezentarea PowerPoint contine o serie de aluzii la magie, de la obiectivul declarat de a produce "ciber-magicieni", la o lista cu implicarea, de-a lungul istoriei, a magicienilor profesionisti in operatii psihice, ori pana la imaginea de incheiere a prezentarii, in care Edward Teller, "parintele bombei cu hidrogen", e infatisat langa un citat, tradus aproximativ prin "Facand magie cu Informatiile" (Conjuring with Information).
Nigel Watson, autorul unui recent ghid Haynes, intitulat UFO Investigations Manual, a declarat ca fotografiile sunt vechi, binecunoscute si posibil falsuri. El scria: "Prezentarea contine trei imagini cu OZN-uri, pe paginile 35-37. Prima este o imagine alb-negru a unui OZN deasupra localitatii Redbud, Illinois, fotografiata pe 23 aprilie 1950, a doua o captura de ecran a unui videoclip OZN filmat in Mexic de Arturo Gil Robles, iar a treia a fost facuta pe 01 august 2011 de o persoana aflata in vacanta in localitatea Black Head, Trenarren, in apropiere de St. Austell, Cornwall... Imaginile au fost explicate de sceptici drept un capac de roata de automobil aruncat in aer, un balon dezumflat si un pescarus insuficient focalizat. Watson crede ca aceste slide-uri nu sunt in niciun caz o dovada concludenta a unor vizite extraterestre ci, mai degraba, posibile dovezi a utilizarii de catre agentiile guvernamentale, a "fricii" de OZN-uri pentru scopuri de "control mental". "Agentiile guvernamentale sunt constiente de puterea credintei in OZN-uri si ele doresc sa foloseasca internetul pentru a exploata aceste convingeri... O astfel de inselaciune poate fi folosita ca un mijloc de a musamaliza activitati terestre foarte lumesti (cum ar fi testarea avioanelor secrete sau unele exercitii militare), dar si pentru a submina credibilitatea ufologilor".
"Obiectivul general al intregii prezentari pare a fi discutarea modalitatilor prin care internetul si media moderna poate fi folosita pentru discreditarea unor persoane si pentru a raspandi dezinformari. Din pacate, nu exista nici un text explicativ la imaginile cu OZN-uri, astfel incat putem doar specula cu privire la obiectivele reale pentru care ele au fost folosite".
Jurnalistul politic Glenn Greenwald a scris unele comentarii privind recenta transa de documente facute publice, subliniind modul in care acestea arata ca agentiile de informatii manipuleaza in mod intentionat discutiile on-line. Pe langa scopurile sale de baza, declarate, JTRIG utilizeaza doua tactici: (1) sa injecteze tot soiul de materiale false pe internet, in scopul de a distruge reputatia celor pe care i-a ales drept tinta si (2) utilizarea stiintelor sociale si a altor tehnici pentru a manipula discutiile on-line si activismul in vederea generarii rezultatelor dorite. Pentru a intelege cat sunt de extreme aceste programe, este suficient sa luam in considerare doar tacticile pe care JTRIG se lauda ca le foloseste pentru a-si realiza scopurile: "operatiunea drapelului fals" (postarea unor materiale pe internet si atribuindu-le in mod fals altcuiva), victime false ale unor postari pe bloguri (pretentia de a fi o victima a persoanei a carei reputatie vor sa o distruga), ca si postarea de "informatii negative" pe diverse forumuri.
(Va urma)