Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica prin care saluta majorarea cu 25% a salariilor personalului din sistemul sanitar. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
As dori sa incep prima mea declaratie politica din aceasta sesiune parlamentara prin a saluta cu entuziasm aprobarea ordonantei de urgenta privind majorarea cu 25% a salariilor personalului din sistemul sanitar.
Aceasta masura luata de Guvernul PSD va creste cu siguranta motivarea angajatilor din sistemul public si, cel mai probabil, va avea un efect benefic in stoparea migratiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate.
Pe aceeasi lungime de unda, doresc sa imi exprim speranta ca si alte domenii la fel de importante pentru statul roman, precum cel al educatiei, vor primi atentia cuvenita din partea noastra, pentru a realiza si aici o crestere sustenabila.
In alta ordine de idei, doresc sa atrag atentia asupra faptului ca aceasta crestere salariala de 25% trebuie facuta cu calcule atente asupra riscurilor posibile, deoarece o simpla decizie care sa modifice aceste cifre de astazi pe maine ar putea avea consecinte dezastruoase in plan fiscal. Mai concret, aceasta majorare trebuie sustinuta prin cresterea sumei alocate per pacient de catre Casa de Asigurari de Sanatate si implicit prin majorarea bugetului acesteia, altminteri, riscam un colaps al sistemului fiscal si de management al spitalelor din intreaga tara. In momentul in care prevederile legale in vigoare stipuleaza clar faptul ca bugetul de salarii al unui spital nu poate depasi 70% din intregul buget, iar cresterea salariala nu este sustinuta din alta directie, oricare spital ar fi in imposibilitatea acoperirii acestui deficit de 25% creat de ordonanta de urgenta. Sunt convins ca, atunci cand aceasta ordonanta va intra in dezbaterea parlamentara, vom reusi sa completam si imbunatatim acest act normativ in interesul atat al medicilor, cat si al pacientilor din Romania.
Nu in ultimul rand, sper intr-o abordare unitara si integrata a acestei cresteri salariale in cadrul viitoarei Legi a Salarizarii din sectorul bugetar, pentru a nu neglija si alte domenii vitale pentru dezvoltarea Romaniei.