Jurnalul National: Protejati copiii de rujeola! OMS recomanda intensificarea vaccinarii celor mici contra pojarului (Autoare: Magda Marincovici)
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda intensificarea de urgenta a vaccinarii contra rujeolei (pojar) in cazul pacientilor cu risc de boala, din cauza revenirii acesteia. In 7 tari din Regiunea Europeana, din 2014 pana in prezent, au fost semnalate 22.149 de cazuri de rujeola. Iata si cateva exemple: Bosnia-Hertegovina - 5.340 de cazuri, Federatia Rusa - 3.247, Italia - 1.647, Germania - 583. La 18 februarie, in Germania un bebelus de 18 luni a murit. In acest context, OMS a cerut intr-un comunicat din 25 februarie intensificarea vaccinarii contra rujeolei pe continentul nostru.
Biroul European al OMS cu sediul la Copenhaga face un apel la decidentii politici, personalul medical si parinti de a accelera imediat vaccinarea contra rujeolei a persoanelor din grupele de varsta cu risc, astfel incat sa se reuseasca stoparea epidemiilor in tarile europene.
Rujeola este o boala virala, foarte contagioasa, transmisibila pe calea aerului, atunci cand persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste si raspandeste in aer stropi de saliva care sunt inhalati de cei care se afla in jur. Rujeola poate evolua cu complicatii: afectiuni respiratorii sau neurologice grave, cum sunt penumonii si encefalite, care pot fi fatale. Categoriile cele mai vulnerabile sunt copiii mici si femeile insarcinate.
Chiar daca a scazut cu 50% numarul cazurilor de rujeola, intre 2013 si 2014, epidemiile actuale ameninta obiectivul ce vizeaza eradicarea acestei boli in Europa pana la finele lui 2015. OMS insista asurpa unui fenomen periculos: refuzul unor parinti de a-si mai vaccina copii. Cei care se opun vaccinarii sustin ca aceasta provoaca efecte nedorite care pun in pericol sanatatea copiilor, ceea ce, evident, OMS respinge cu toata fermitatea. Datorita vaccinarii anti-rujeola, decesele prin aceasta boala, la nivel global, s-au diminuat cu 75% intre 2000 si 2013, reaminteste OMS.

In Romania

Conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, spune ca, pentru a tine rujeola sub control este necesara o acoperire vaccinala de peste 95%. Acest deziderat s-a deparatat mult in ultimii ani, gradul de acoperire ajungand sub 90%, ceea ce a determinat raspandirea bolii. Acest fenomen este valabil, inclusiv, in tara noastra. Este un fenomen cumulativ, deoarece de la un an la altul s-au adunat procente si s-a creat o masa de copii nevaccinati, care a permis transmiterea sustinuta a virusului. La noi, in prezent, situatia este satisfacatoare” nu buna, in medie, gradul de acoperire vaccinala fiind sub 90%. Dar problema este distribuirea diferentiata, in prezent fiind judete cu acoperire” 70%”, avertizeaza conf. dr. Alexandru Rafila. In tara noastra, vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) face parte din calendarul obligatoriu de vaccinuri si se administreaza copiilor la varsta de un an si a doua doza la varsta scolara.