Jurnalul National: Ai un creier, ingrijeste-l! (Autoare: Magda Marincovici)
Intre 16 si 22 martie, se deruleaza SAPTAMANA CREIERULUI, in 82 de tari. Pe site-ul OMS, sunt cateva cifre alarmante: 47,5 de milioane de oameni sunt afectati de dementa si, in fiecare an, se inregistreaza 7,7 milioane de noi cazuri. Maladia Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa (intre 60% si 70%)
Se estimeaza ca aproximativ unul din trei oameni traieste cu tulburari mintale, estimandu-se o crestere a celor cu asemenea probleme in urmatorii 30 de ani, avertizeaza Fundatia Estuar, cu ocazia Saptamanii Internationale de Constientizare a Creierului. Acest eveniment se deruleaza intre 16 si 22 martie, in Bucuresti, Cluj, Giurgiu si Ploiesti. La Bucuresti, acest eveniment este organizat la Spitalul de Psihiatrie Titan Dr. Constantin Gorgos sub deviza AI UN CREIER - INGRIJESTE-L!, fiind dedicat constientizarii importantei creierului, sanatatii si promovarii studiului celui mai complex organ al corpului uman.
- Obiectivele spitalului nostru, in cadrul acestui proiect, sunt oferirea de psihoeducatie, profilaxie, informare si mai ales consolidarea relatiilor cu comunitatea. Dorim sa venim in intampinarea nevoilor de cunoastere si de informare, atat a pacientilor, cat si a apartinatorilor cu care intram in contact , spune managerul Spitalului Dr. Constantin Gorgos, Valy Mariana Besoiu.
Trebuie sa fim constienti ca riscul de tulburari mintale este mai mare in cazul persoanelor cu varste peste 50 de ani, care au antecedente in familie, sufera de hipertensiune, diabet, hipercolesterolemie, sunt fumatoare sau fac abuz de alcool.
Azheimer, epilepsie, Parkinson, scleroza in placi, scleroza laterala amiotropica etc. sunt afectiuni severe ale creierului, despre care OMS ne avertizeaza ca devin din ce in ce mai frecvente.
Dar creierul este sediul emotiilor, gandurilor, identitatii noastre. El ne ajuta sa descoperim lumea care ne inconjoara. Este cartierul general al sistemului nervos central. Peste 10 miliarde de celule transmit si primesc mesaje din diferite zone ale organismului. Chiar daca nu reprezinta decat 2% din greutatea totala a corpului, creierul consuma aproximativ 20% din energia produsa.
Brain Awareness Week (BAW) este o campanie globala derulata in fiecare an cu scopul de a creste gradul de constientizare publica asupra importantei sanatatii creierului, precum si de a promova cercetarile din domeniu: terapia genica, aliata in lupta cu tulburarile neurologie, tratarea accidentului vascular cerebral cu celule suse etc.
SAPTAMÂNA CREIERULUI este organizata anual in intreaga lume la initiativa Fundatiei Dana pentru cercetarea creierului, in parteneriat cu organizatii si institutii din peste 82 de tari.