Mariustuca.ro / In curand, vaccinul gripal universal (Autoare: Magda Marincovici)
Un vaccin gripal universal este in pregatire la Universitatea Rockefeller din Statele Unite, anunta un studiu publicat in revista Cell. Stim ca vaccinul gripal, diferit de la un sezon la altul, nu poate tinti decat anumite suse virale. De exemplu, vaccinul de anul trecut a fost compus din suse virusurilor B, A H1N1 si H3N2, dar nu a fost eficient in totalitate, deoarece virusul a inregistrat o mutatie si susa diferita a provocat epidemia.
Potrivit articolului din revista Cell, cercetatorii americani s-au apropiat foarte mult de performanta de a pune la punct un vaccin gripal universal, capabil sa asigure imunizarea eficienta contra unui larg evantai de virusuri. Este vorba de o echipa de cercetatori de la Universitatea Rockefeller din New York, care sugereaza ca este posibila exploatarea unui mecanism necunoscut pana acum, din sistemul nostru imun, pentru crearea de vaccinuri gripale mai eficiente, ceea ce este foarte important stiindu-se ca virusul gripal are o formidabila capacitate de a fi intr-o perpetua modificare.
In prezent, majoritatea vaccinurilor contra gripei sezoniere se produc pe baza unei formule care le confera capacitatea de a tinti cele trei sau patru suse virale H1 si H3 virusul gripei A, inclusiv susele virusului influenza B. Aceste suse sunt selectionate pe baza previziunilor expertilor in sanatate publica pentru sezonul gripal viitor. Dar, uneori, ei pot sa greseasca si vaccinul sa fie ineficient.
Atat timp cat vaccinul impotriva gripei sezoniere asigura protectie doar contra suselor specifice, ne-am gandit ca, incluzand anticorpi modificati in vaccin, ar fi posibil sa marim rata de protectie contra mai multor suse simultan, subliniaza profesorul Jeffrey Ravetch, principalul autor al studiului. Noul mecanism al sistemului imun descoperit de noi, prin care vaccinul continand anticorpi accelereaza productia de anticorpi protectori, ar putea fi o solutie pentru reducerea mortalitataii provocate de infectiile cu virusul gripei sezoniere.
Deocamdata studiile au fost realizate pe rozatoare de laborator. Cercetatorii americani au anuntat ca vor continua studiile avand ca obiectiv realizarea unui vaccin care sa asigure imunitate contra virusului gripei sezoniere pe toata durata vietii.
In legatura cu aceasta cercetare, profesorul doctor Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, spune ca nu este prima incercare de realizare a unui vaccin gripal universal. Chiar daca nu se va ajunge la un vaccin gripal universal cu imunizare pe viata, ar fi foarte bine daca se va obtine unul care sa ne protejeze cel putin cativa ani. Ceea ce este foarte important in conditiile in care, asa cum se stie, virusul gripal prezinta o instabilitate antigenica foarte mare”, spune profesorul doctor Alexandru Rafila.
Gripa este o boala care poate fi contractata la orice varsta de catre orice persoana. Nou-nascutii si sugarii cu varste pana la 6 luni pot face gripa daca mama lor nu a fost vaccinata.