Jurnalul National: Oboseala cronica poate fi diagnosticata prin identificarea unor markeri specifici in sange (Autoare: Magda Marincovici)
Sindromul de oboseala cronica a fost considerat mult timp o boala psihica. Dar un recent studiu efectuat in SUA demonstreaza ca sindromul de oboseala cronica este, in realitate, o boala biologica, identificata prin prezenta markerilor imunitari specifici in sange. Aceasta descoperire, publicata in revista Science Advances, va permite imbunatatirea tratamentului administrat in cazul acestei boli. Ea reprezinta prima dovada fizica, solida ca acest sindrom este o boala biologica si nu o tulburare psihologica si ca boala evolueaza in etape distincte, potrivit autorilor acestui studiu realizat la Mailman School of Public Health din cadrul Universitatii din Columbia.
Sindromul de oboseala cronica (ME/CFS) este o boala invalidanta, de cauza necunoscuta, caracterizata printr-o stare de oboseala sau de extenuare severa, care dureaza cel putin sase luni si reprezinta o piedica majora in derularea normala a activitatilor zilnice.
Acest sindrom se manifesta printr-o starea de oboseala extrema, dureri de cap, dificultati de concentrare, de atentie si dureri musculare. Pana acum, aceasta boala nu beneficiaza de un tratament specific.
Mady Horning, principalul autor al acestui studiu, a declarat:
- Avem acum confirmarea a ceea ce milioane de oameni afectati de aceasta boala stiau: sindromul de oboseala cronica nu este o boala de natura psihologica.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au efectuat teste de sange pentru 51 de markeri ai sistemului imunitar din plasma de la 298 de bolnavi si 348 de persoane sanatoase. In cazul pacientilor afectati de mai putin de trei ani de sindromul de oboseala cronica, cercetatorii au gasit in sangele acestora substante numite citokine in cantitati mai mari. In schimb, la pacientii care sufereau de acest sindrom de mai mult de trei ani, nivelul citokinelor era si mai ridicat. Citokina este molecula secretata de limfocite si macrofage, implicata in dezvoltarea si reglarea raspunsurilor sistemului imun.
Potrivit autorilor studiului, este o legatura speciala, de fapt, cu o anumita citokina, interferon gamma, un mediator de imunitate, care e asociata cu starea de oboseala, activata dupa o infectie virala. Potrivit autorilor, nivelul citokinelor nu explica gravitatea simptomelor, deoarece fluctueaza permanent. Mady Horning explica: - pacientii suferinzi de sindromul de oboseala cronica de aproximativ trei ani sunt grav afectati de nivelul citokinelor. In acel moment, nivelul citokinelor scade si sistemul imunitar da semne de epuizare. Acest studiu sustine ideea ca boala ar afecta pacientii vulnerabili care contracteaza un virus obisnuit, cum este virusul Epstein-Barr, care este la originea mononucleozei infectioase, fara a reusi sa se recupereze. Pentru Mady Horning, rezultatele ar trebui sa accelereze procesul pentru a stabili un diagnostic si a descoperi noi tratamente care sa se concentreze asupra acestor markeri sanguini.