Mariustuca.ro / Ce se intampla cu copiii uitati in masinile incinse de soare (Autoare: Magda Marincovici)
Usile si ferestrele inchise. Canicula. Soarele incinge acoperisul masinii. In interior, foarte rapid temperatura poate depasi 40 de grade Celsius. Din neglijenta sau de oboseala, multi parinti isi uita copiii in masina, mai precis intr-un cuptor incis. Cateva minute sunt suficiente pentru ca cei uitati intr-o asemenea masina sa moara. Dovada sunt avertismentele unei asociatii Kars-4Kids din SUA, care isi propune sa protejeze copiii de un asemenea sfarsit. Si pentru aceasta au facut cateva experiente. A propus unor trecatori ca aproximativ zece minute sa ramana intr-o masina incinsa de soare pentru a castiga 100 de dolari. Scopul: a demonstra suferinta prin care trec copiii uitati de parinti in asemenea conditii. Dar chiar si cu acest premiu de 100 de dolari, nici un participant cobai nu a reusit sa stea zece minute intr-o masina-cuptor.

Hipertermie si deces

Transpiratie abundenta, ritm cardiac accelerat, respiratie dificila si starea generala se altereaza rapid. Este cel mai rau lucru pe care l-am trait in viata mea. Ma simt sechestrata, am impresia ca nu mai pot respira. Sunt declaratii ale participantilor.
Copil sau adult, cand te afli intr-un spatiu mic, inchis si fierbinte, hipertermia se instaleaza rapid, provocand lesin, deshidratare si chiar deces. In Franta, in fiecare an unul-doi copii mor in aceste conditii. Ultimul caz semnalat in Franta a fost in iunie anul acesta, cand un copil de 6 luni a murit dupa cateva ore de chin intr-o masina incinsa. Tatal credea ca l-a dus la cresa, dar isi uitase copilul in masina.
Aceste evenimente nu sunt neaparat dovada neglijentei, ci adesea sunt provocate de oboseala exagerata a parintilor. Dar a uita o data inseamna a regreta pentru totdeaun, alerteaza asociatia americana.