Mariustuca.ro: Vine canicula! Cum se adapteaza corpul la temperaturile ridicate (Autoare: Magda Marincovici)
Comparativ cu reptilele sau pestii, omul este homeoterm, adica trebuie sa-si mentina temperatura interna constanta in jur de 37 de grade Celsius. In caz de canicula, organismul omului se mobilizeaza sa scada aceasta temperatura. Pentru aceasta sunt captatori de temperatura in special la nivelul pielii si hipotalamusului, structura cerebrala care are rolul de termostat central. Sangele recupereaza din caldura produsa de diferitele organe si trimite informatia termostatului central. In partea anterioara a hipotalamusului, sunt neuronii sensibili la caldura care sunt captatori specializati ce masoara ridicarea temperaturii centrale. In caz de caldura, corpul va face totul sa scape de excedentul de caldura. Aceasta este termoliza (proces fiziologic prin care organismul cedeaza mediului ambiant surplusul de caldura).
Cand temperatura creste, prima reactie este de dilatare a vaselor de sange pentru a permite caldurii sa iasa din corp. Degetele, picioarele, urechile. Toate extremitatile corpului se vascularizeaza pentru a elimina surplusul de caldura. Cum? Caldura in exces din corp este transportata prin fluxul sanguin pana la nivelul pielii si, de acolo, este dispersata in mediul ambiant. Este ceva asemanator ferestrelor deschise, de aceasta data de corp pentru a se racori.

Transpiratie

A doua reactie a corpului pus in situatia de a-si regla termperatura este transpiratia. Glandele sudoripare activate de hipotalamus declanseaza procesul de transpiratie.
- Aceasta permite mentinerea in permanenta a unei pelicule de apa la nivelul pielii. Deoarece, atunci cand aerul circula pe o piele umeda, temperatura scade, explica dr. Doina Mihaila, medic de familie.
Pentru a va racori, nu stopati procesul de transpiratie, deoarece tocmai evaporarea acesteia permite scaderea temperaturii corpului. Pentru a usca apa de la suprafata pielii, corpul consuma energie si, evident, caldura. Un litru de transpiratie este echivalent, de exemplu, cu eliminarea a aproximativ 600 de kcal. Dar nu toti reactionam la fel in fata caniculei. Persoanele in varsta si bebelusii sunt mai vulnerabili. Doctorul Doina Mihaila ne avertizeaza ca aceasta categorie de persoane are tendinta de a se deshidrata mai rapid comparativ cu altele. Deoarece ele isi regleaza mai greu temperatura interna. In cazul batranilor, glandele lor sudoripare de la nivelul pielii sunt atrofiate si fie nu transpira deloc, fie prea putin. Bebelusii sunt si mai expusi deshidratarii, deoarece ei transpira mai mult decat adultii si sistemul lor de termoreglare inca nu este consolidat.

Citeste mai multe despre:
- temperatura corpului
- deshidratare
- transpiratie
- hipotalamus
- termoliza
- hemotermie